Gandalf či Magneto? Ian McKellen si slávu s nimi užíva, srdce má v divadle

Jeho kariéra je dôkazom, že sláva môže prísť aj na prahu dôchodkového veku. V prípade Iana McKellena je však len bonusom pre herca, ktorý je oddaný tomu, čo robí. Talentom bral dych už odmlada.

07.06.2014 06:00
Ian McKellen Foto: ,
Britský herec Ian McKellen.
debata

Rodáka z anglického mesta Burnley po celom svete preslávila rola čarodejníka Gandalfa v projektoch Pán prsteňov a Hobit, druhou kultovou úlohou sa stal Magneto v X-Menoch. Čerstvý jubilant, ktorý 25. mája oslávil 75. narodeniny, bol však už od útleho veku očarený a pohltený divadlom.

Práve na doskách, ktoré znamenajú svet, sa začala kariéra muža, ktorého dnes neváhajú médiá titulovať ako „najlepšieho žijúceho britského herca“. McKellen sa na prvom divadelnom predstavení zúčastnil ako trojročný s rodičmi. A od Petra Pana prešiel plynule k najnáročnejším partom v shakespearov­skej dráme.

Herci Patrick Stewart (vpravo) a Ian McKellen...
Herci Patrick Stewart (vľavo) a Ian McKellen sa...
+3Britský herec Ian McKellen.

Divákom predviedol nezameniteľného Jaga či kráľa Leara, ktorí sa práve v McKellenovom podaní dočkali aj sfilmovania predstavení pre televíziu. Nechýbali však ani úlohy v Čechovových Troch sestrách a Ujovi Váňovi či Beckettovom Čakaní na Godota. Sedemdesiate a osemdesiate roky sa niesli predovšetkým v znamení divadelných triumfov, hoci príležitostne sa McKellen objavil aj na filmovom plátne. Skutočný zlom však vo filme nastal až v 90. rokoch, keď sa McKellen objavil vo viacerých komerčne úspešných filmoch. V roku 1998 získal prvú nomináciu na Oscara – za výkon vo filme Bohovia a príšery. Bol to však až čarodejník Gandalf a mutant Magneto, ktorí sympatického Brita priniesli k najširšej diváckej verejnosti.

„Mám imidž klasického herca, ale rád vystúpim z tohto sveta a obrátim sa napríklad k trileru, fantastickému príbehu alebo pantomíme. Koniec koncov všetko je to herectvo, len s iným prístupom,“ komentoval pre Daily Mail pred časom rozhodnutie prijímať úlohy aj v projektoch ako Pán prsteňov či X-Men. Nezabudol však prízvukovať, že sú to vždy charaktery, ktoré ho lákajú. A tie môžu byť aj v moderných príbehoch rovnako komplikované a zaujímavé ako v alžbetínskej drá­me.

Sága o mutantoch je pritom pre McKellena tak trochu osobnou záležitosťou. S vyčlenením zo spoločnosti či odsudzovaním má ako homosexuál aj vlastné skúsenosti. Hoci už v jeho mladosti mnohí kolegovia vedeli, že má rád mužov, herec sa otvorene priznal k sexuálnej orientácii ako 49-ročný v rozhovore pre BBC Radio.

„V 50. a 60. rokoch bol život homosexuálneho muža tabu. Homosexualita bola ilegálna a tak ste sa snažili nepútať pozornosť. Ale priznať sa bola tá najlepšia vec, ktorú som v živote spravil, a nepoznám žiadneho gaya, ktorý by netvrdil to isté,“ uviedol v rozhovore pre britský Guardian. Od 90. rokov patrí medzi zanietených podporovateľov kampaní za rovnosť práv pre gayov a lesbičky a je tiež patrónom niekoľkých nadácií na podporu a pomoc homosexuálom po celom svete.

3× Ian McKellen

  • v roku 2006 mu diagnostikovali rakovinu prostaty, úspešne sa z nej vyliečil
  • jeho najlepší kamarát je kolega a herec Patrick Stewart, s ktorým hráva v divadle aj v sérii X-Men
  • jeho nezameniteľný hlas znie aj z audioknihy Homérovej Odysey

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #jubileum #gay #Pán prsteňov #Ian McKellen

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...