Norisová nad Troma bratmi neváhala. Bola česť točiť so Svěrákovcami!

Od štvrtka sa aj v slovenských kinách premieta nová česká rozprávka Jana Svěráka s názvom Traja bratia.

22.08.2014 09:20
Zuzana Norisová Foto: ,
Herečka Zuzana Norisová na tlačovej konferencii k filmu Traja bratia.
debata

Divákov čaká humor, pesničky, no predovšetkým nové a chvíľami netradičné spracovanie klasických rozprávok Šípková Ruženka, Červená čiapočka a O dvanástich mesiačikoch, ktoré spája príbeh troch bratov.

„Chceli sme nakrútiť rozprávku ešte v časoch, keď sme robili film Tmavomodrý svet. S otcom sme sa snažili nájsť tému, ale zistili sme, že všetky klasické české rozprávky už niekto nakrútil a na novú sme si netrúfali. A potom mi mama dala do auta cédečko s rozprávkovými mini operami. Keď som to počúval, hovoril som si, že sú to krásne melódie, vtipné texty, škoda, že sa to nedá nejako použiť. Napokon som šiel za otcom s otázkou, ako by sa to dalo využiť. A potom sme si uvedomili, že každá z tých mini opier obsahuje nejaké dievča v ohrození. A tiež tam bola pieseň Žili, byli, bratři tři. Tak nám napadlo, čo keby traja bratia šli tieto dievčatá zachrániť,“ popísal na stredajšej tlačovej konferencii začiatky nového filmu režisér Jan Svěrák.

Spolu s otcom Zdeňkom a skladateľmi Jaroslavom Uhlířom a Michalom Novinskim za tri roky vytvorili čarovný rozprávkový svet. Pomohlo im k tomu aj hviezdne obsadenie. Trojicu súrodencov si zahrali Tomáš Klus, Vojtěch Dyk a Zdeněk Piškula. Ďalšie role stvárnili Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Zuzana Norisová, Ivana Chýlková, Bolek Polívka, Marián Geišberg a napokon aj autor scenára Zdeněk Svěrák, ktorý obsadil úlohu rozprávača.

Zuzana Norisová prejavila radosť, že po mnohých rokoch mohla konečne pracovať na snímke Svěrákovcov. „Bola to pre mňa veľká česť,“ povedala 35-ročná herečka.

Film nie je iba novou adaptáciou klasiky. Prináša aj prvky interakcie, a to vo chvíľach, keď sa rozprávač Zdeněk Svěrák obracia na divákov a zároveň dostáva odpoveď od siluet detských divákov vykúkajúcich z dolnej časti obrazu. Nápad zapojiť diváka tak pomáha udržať pozornosť detí medzi jednotlivými príbehmi. Na svoje si napokon prídu aj dospelí, pre ktorých tvorcovia do snímky zakomponovali rôzne vtipy a vsuvky zábavné bez ohľadu na vek.

Snímka je výnimočná aj z technického hľadiska. Ako vysvetlil skladateľ Michal Novinski, keďže ide o hudobný film, nakrúcali ho tak, že herci naživo spievali s mikro odpočúvaním v ušiach. „Ich spev sme potom použili vo filme,“ priblížil Novinski. Vo filme taktiež nájdete digitálnu animáciu i takzvané creature effects, keď namiesto animácie vlka z príbehu o Červenej čiapočke sa tvorcovia rozhodli použiť bábku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeněk Svěrák #rozprávka #Zuzana Norisová #Traja bratia #Jan Svěrák

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...