Claudia Cardinale sa zrodila Vtedy na západe

Koncom júna navštívila aj Slovensko. Filmová diva a jedna z legiend strieborného plátna Claudia Cardinale má vo svojej filmografii toľko titulov "na pozretie", že vybrať jeden sa zdá priam nemožné.

23.08.2014 00:00
Claudia Cardinale v Trenčianskych Tepliciach Foto:
Claudia Cardinale si na záver 22. ročníka Art Film Festu prevzala cenu Hercova misia.
debata

Ak by sme sa však mali riadiť atribútom hviezdnosti, potom je to pravdepodobne film Vtedy na západe, ktorý rodáčku z Tunisu preslávil po celom svete a spravil z nej obdivovanú herečku, ale aj sexidol niekoľkých generácií (hoci pred ním nakrúcala už s mnohými slávnymi európskymi režisérmi). Slávny americko-taliansky filmový western v roku 1968 nakrútil režisér Sergio Leone a Cardinale v ňom dostala rolu vdovy Jill.

V rozhovore pre Pravdu, ktorý poskytla počas návštevy filmového festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach, si spomínala na spoluprácu s týmto majstrom westernového žánru. „Režisér Sergio Leone pracoval veľmi zvláštnou metódou. Skôr ako padla prvá klapka, bola hudba Ennia Morriconeho hotová. Predtým, ako sme išli nakrúcať, sme si všetci museli vypočuť hudobný motív tej-ktorej scény a inšpirovať sa ním,“ uviedla herečka. Po jej boku sa na plátne objavil napríklad Henry Fonda či Charles Bronson.

Herečka Claudia Cardinale na snímke z roku 2005.
Herečka Claudia Cardinale ako vdova Jill v...
+4Herečka Claudia Cardinale na snímke z roku 2002.

„Bronson počas nakrúcania neprehovoril ani slovo. A s Fondom som mala neočakávanú skúsenosť. Keď sme nakrúcali milostnú scénu na hojdacej posteli, povedal mi, že nikdy posteľové scény netočil. Bol nervózny,“ prezradila Cardinale v rozhovore pre Dazeddigital.com. Nervozite sa vraj neubránila ani ona sama. Dôvod bol prozaický, za kamerou totiž okrem režiséra Leoneho sedela aj Fordova manželka. „Celý čas nás pozorne sledovala. Nespustila zo mňa oči,“ vysvetlila kráska, ktorá svoju kariéru odštartovala víťazstvom v súťaži krásy.

Hoci mnohé ženy ju brali ako veľké nebezpečenstvo, Cardinale si strážila svoju povesť. Mimo plátna aj na ňom. Napriek tomu, že bola sexidolom, na plátne sa nikdy neobjavila nahá alebo hore bez. V dávnom rozhovore prezradila, že pre túto zásadu by možno bola prišla aj o rolu Jill vo Vtedy na západe. Režisér Sergio Leone vraj pôvodne chcel jej postavu uviesť záberom z príchodu vlaku, keď kamera zamieri mladej vdove pod sukňu a odhalí, že nemá žiadnu bielizeň.

„Netušila som o tom, ale keby som sa to dozvedela, odmietla by som. Našťastie od toho upustil,“ vysvetlila dnes 76-ročná filmová diva. Hoci od nakrútenia filmu Vtedy na západe uplynulo už 46 rokov, jeho sila a krása zostáva. A pozrieť si ho počas letného večera je určite jednou z príjemných alternatív. Tak do toho!

3 x Vtedy na západe

  • magazín Time zaradil film medzi 100 najlepších filmov 20. storočia
  • rolu Charlesa Bronsona pôvodne režisér ponúkol Clintovi Eastwoodovi
  • Claudia Cardinale absolvovala vo filme najdlhšiu cestu na voze vo filmovej histórii
debata chyba
Viac na túto tému: #film #zážitky #Henry Fonda #Claudia Cardinale #Vtedy na západe #letný tip

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...