Knechtová videla v Indii veci, ktoré ju šokovali. Pretaví to do nových piesní

Slovenskú speváčku Katarínu Knechtovú inšpirujú pri písaní nových skladieb najmä zážitky z cestovania.

25.09.2014 08:50
Katarína Knechtová Foto: ,
Slovenská hudobníčka, speváčka a textárka Katarína Knechtová.
debata

Hudobníčka v súčasnosti pripravuje sólový album a ako prezradila, najviac ju inšpiruje tohtoročná návšteva Indie, kde strávila mesiac. Po návrate plánovala nahrať piesne, ktoré už mala pripravené, no napokon sa rozhodla písať nové skladby.

„Keď som sa vrátila vo februári z Indie, zrazu mi ten pripravený materiál prišiel nekompletný. Nebola som stotožnená s tým, že toto je to, čo dám ľuďom. Odložila som to teda do čiernej skrinky, mimo dosah a začala som robiť na nových veciach. Najviac ma ovplyvňujú cesty a tiež obdobia, keď som úplne bez hudby. Inšpirujú ma obrazy, príroda, ľudia a situácie, s ktorými sa môžem konfrontovať niekde úplne mimo. Len čo som vsadená do nového prostredia, začnú vznikať nové nápady. Buď hneď na tom mieste alebo keď sa vrátim, a to aj napriek tomu, že tam nejdem cielene tvoriť. Som potom ešte v akejsi bubline tej danej krajiny. To sú veci, ktoré sú pre mňa inšpiráciou,“ povedala.

Rodáčka z Prešova uviedla, že ju v Indii zaujalo úplne všetko. „V Indii bolo inšpiratívne asi úplne všetko. Je to krajina, ktorá sa človeku buď páči, alebo ju neznáša a ľutuje, že tam vôbec strčil nohu. Nedá sa to ani opísať, jednoducho to treba naozaj zažiť na vlastnej koži. Ľudia, spôsob fungovania, špina, vzduch. Človek siahne aj na svoje limity, napríklad v rámci hygieny. Uvidí tiež veci, ktoré za normálnych okolností nemôže vidieť nikde inde. Ráno cestujete na nejakom bicykli alebo rikši, ktorá nemá tlmiče a máte z toho modrý celý zadok. Zrazu vidíte človeka, ktorý vyjde von ešte rozospatý, strčí zubnú kefku do kravského hovna a začne si čistiť zuby. Potom sa idete pozrieť na nejaké pamiatky a vedľa v jazere je mŕtvola. Sú to veci, ktoré patria k ich kultúre a nemáte šancu to pochopiť. Neodsudzujete to, len sa to snažíte prežiť, vstrebať a niekde si to uložiť,“ prezradila interpretka, ktorá sa nedávno vrátila z Islandu.

„Teraz som bola na Islande, kde tiež vznikli nejaké melódie. Island bol úplne iný a na mňa nemal až taký dosah. Je tam krásna príroda, viac-menej je tam čisto, máte sa kde umyť, no India bola šialená,“ vyjadrila sa.

Katarína Knechtová sa s vydaním nového albumu zatiaľ neponáhľa. „Zatiaľ nemám predstavu, kedy album vyjde. V tomto na seba už nevyvíjam nátlak. Keď bude materiál kompletný a tri noci po sebe sa zobudím a poviem si, že je to dobré, tak to bude už len technický problém – nahrať to v štúdiu. Zatiaľ však ešte nie som tak úplne v tomto štádiu,“ dodala s úsmevom.

Z očakávaného počinu pochádza aj skladba Naveky, na ktorej sa podieľal producent Christian Eigner. Podľa speváčky bola práca na piesni oveľa priateľskejšia, ako pri nahrávke Tajomstvá (2012). „Spolupráca s Christianom bola teraz úplne iná. Bola som šťastná, robili sme v oveľa priateľskejšej atmosfére, už sme neboli ako speváčka a producent, ale kamaráti, ktorým sa páči nejaká spoločná vec. Trávili sme čas s jeho rodinou, dcérou, priateľmi, nahrávali sme, grilovali v záhrade. Myslím, že je to zároveň dobrý odrazový mostík pre ďalšiu spoluprácu,“ objasnila muzikantka, ktorá plánuje zverejniť k piesni aj videoklip.

„Mám veľké šťastie, lebo minulý rok som robila hudbu k jednému študentskému filmu a povedala som si, že s filmom som už skončila. Prišiel mi však nádherný študentský film od Martina Kazimíra s názvom Zem je guľatá a robila som k nemu pesničku. Dohodli sme sa, že oni mi recipročne urobia videoklip. Teším sa, že to bude filmový, pocitový, krásny videoklip, ktorý robia filmári,“ povedala Knechtová. Okrem nej sa v klipe ukáže aj herec Juraj Hrčka.

Tridsaťtriročná interpretka sa okrem albumu venuje aj prípravám na turné s Cigánskymi diablami, ktoré odštartuje 12. októbra v Rožňave. „Obidve strany k tomu pristupujeme veľmi citlivo. Na cigánskych pesničkách sa mi páči tá živelnosť a chcela by som, aby to tak aj zostalo a zase moje skladby sú najkrajšie, keď sú nahé – v akejsi jednoduchosti. S Cigánskymi diablami zaspievam asi tri piesne, potom zaspievam zopár skladieb sama v minimalistickej úprave s tým, že do toho možno niekde vstúpia a, samozrejme, Cigánski diabli zahrajú aj vlastné veci. Chceme to urobiť pestrejšie,“ prezradila muzikantka, ktorá pôsobí aj v kapele The Cubes.

Dievčenské trio v súčasnosti však netvorí ani nekoncertuje. „The Cubes bol môj skutočne vysnený projekt. No každá z nás je tak vyťažená a má tak rozdielny životný štýl, že je to trošku ťažké dať dokopy. Peťa Humeňanská hrá v Národnom divadle, aj u Radošincov a Jana Humeňanská veľmi veľa cestuje. Je to skutočná pankáčka, ktorá má úplne iný život. Takže je to ťažké zladiť. Uvidíme, keď nás to zase začne baviť a bude sa nám chcieť, tak možno dáme zase niečo dokopy,“ vyhlásila Katarína Knechtová, ktorá bola v minulosti líderkou formácie Peha.

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #India #Katarína Knechtová #vplyv #skladanie

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...