Banášovú obliekli do 'nacistickej' blúzky, nevšimla si to

Slovenská moderátorka Adela Banášová sa nechtiac ocitla v centre pozornosti kauzy okolo škandalóznej blúzky. Dôvodom sú symboly, ktoré pred pár dňami vyvolali pobúrenie a viedli až k verejnému ospravedlneniu zástupcov módnej firmy.

21.10.2014 15:33
Adela Banášová Foto:
Moderátorka Adela Banášová na zábere z piatkovej relácie Milujem Slovensko.
debata (12)

Reč je o výrobku španielskej značky Mango – konkrétne bielej blúzky s drobným vzorom čierneho blesku. Ten totiž mnohým nápadne pripomenul označenie nacistických jednotiek SS z druhej svetovej vojny. Minulý týždeň sa na sociálnych sieťach objavili kritické odkazy na adresu módneho výrobku aj značky, ktorá ho produkuje.

Napríklad Robert Fietzke na Twitteri napísal: „Chcete byť nacisticky šik v 21. storočí? Potom by sa vám táto blúzka od Manga mohla páčiť.“ A další užívateľ Twitteru označil blúzku za súčasť „kolekcie Evy Braunovej“ v odvolaní sa na partnerku Adolfa Hitlera.

Slovenská moderátorka Adela Banášová sa nešťastnou zhodou okolností v tejto kreácii objavila v piatkovej epizóde obľúbenej šou Milujem Slovensko. Ako neskôr prezradila, o škandále, ktorý rozpútal kus odevu, vôbec netušila. „Neriešim, čo na mňa v kostymérni navlečú. Predpokladám, že ani kostymérka nemala žiaden šialený zámer. Naozaj som si nevšímala vzor blúzky,“ uviedla pre denník Plus 1 deň moderátorka po tom, čo si odevný „lapsus“ všimli domáce médiá.

zväčšiť Záber na blúzku so symbolmi, ktoré nápadne... Foto: Mango
blúzka - kontroverzia - Mango Záber na blúzku so symbolmi, ktoré nápadne pripomínajú znak SS.

Odevný reťazec Mango sa pritom v pondelok ospravedlnil za výrobok, no blúzku z predaja nestiahol a stále je dostupná v online predaji. „Blúzka Rayo patrí do kolekcie inšpirovanej drobnými motívmi a v tejto línii sú napríklad modely s hviezdičkami či srdiečkami,“ uviedla firma vo vyhlásení. „Mango ľutuje nešťastnú asociáciu spojenú s touto vzorkou,“ dodala spoločnosť.

Svet odievania je však v poslednom čase bohatý na podobné škandály. V auguste sa ďalší španielsky reťazec Zara ospravedlnil za detské pruhované tričko s údajnou šerifskou hviezdou, ktorá sa ale nápadne podobala židovskej hviezde, ktorú museli na príkaz nacistov nosiť Židia. Navyše bolo tričko pruhované, čo mnohým pripomínalo odev v koncentračných táboroch.

Iba pred pár týždňami pobúrila aj spoločnost Urban Outfitters, ktorá dala do predaja mikinu s obnoseným a akoby od krvi zastriekaným dezénom. Na teplákovej mikine za 129 eur bol navyše nešťastný nápis Kent State University, čím bolo jasne vytvorené spojenie s masakrom, ktorý sa odohral v roku 1970 na pôde tejto univerzity a pri ktorom boli zabití štyria neozbrojení študenti počas protestov voči vojne vo Vietname. Značka výrobok stiahla z predaja, no medzitým sa už odpredané kusy stali horúcim artiklom na eBay a predávajú sa dokonca za desaťnásobok ceny.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #škandál #Adela Banášová #nacizmus #blúzka #Mango #kontroverzia

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....