McKellen dostal najvyšší londýnsky titul. Za pomoc gejom a lesbám

Anglickému hercovi Ianovi McKellenovi vo štvrtok odovzdali britské vyznamenanie Freemen of the City of London za činnosť v oblasti práv gejov a lesieb.

01.11.2014 17:28
Ian McKellen Foto: ,
Herec Ian McKellen stvárni v novom sitkome polovicu starnúceho homosexuálneho páru.
debata

Titul, ktorý v hlavnom meste Veľkej Británie udeľujú už od stredoveku, je obdobou symbolických kľúčov od mesta. Herec si ho vyslúžil ako jeden zo spoluzakladateľov nadácie Stonewall UK i za to, že podporuje londýnsky Pride. Okrem toho pomáha aj organizácii The Albert Kennedy Trust, ktorá sa stará o lesby, gejov, bisexuálnych a transrodových mladých ľudí bez domova.

Sedemdesiatpäťročný rodák z mesta Burnley si ocenenie prevzal v priestoroch Guildhall z rúk londýnskej primátorky Fiony Woolf, ktorá ho označila za „výnimočného herca“ a „neúnavného bojovníka za rovnoprávnosť“.

V minulosti tento titul získali napríklad aj herečka Joan Collins, herec Michael Caine, speváčka Annie Lennox, módny návrhár Jimmy Choo, princezná Diana, hudobník Bob Geldof, operní speváci Plácido Domingo a Luciano Pavarotti či spisovateľka J.K. Rowling.

Filmový, televízny a divadelný herec Ian McKellen je širšej verejnosti známy predovšetkým ako Gandalf z filmovej trilógie Pán prsteňov alebo ako Magneto z filmov o X-Menoch. Úlohu čarodejníka Gandalfa si zopakoval aj v trojdielnej adaptácii románu Hobit J. R. R. Tolkiena. Záverečnú časť trilógie s názvom Hobit: Bitka piatich armád uvedú do slovenských kín 11. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #titul #Ian McKellen #Freeman of the city #zásluhy

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...