Patrick Swayze: Boj s rakovinou bol peklom

Krásny život miláčika žien, ktorý zažiaril v Hriešnom tanci, sa začal rúcať v januári 2008. Patrick Swayze sa najprv nazdával, že príznaky poruchy zdravia nie sú nič vážne.

22.09.2009 14:35
Patrick Swayze a Lisa Niemi Foto:
Herec Patrick Swayze s manželkou Lisou Niemi na archívnej snímke z roku 1997. Vtedy herec získal hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.
debata

Keď pre istotu navštívil lekára, dozvedel sa strašnú novinu: „Vypočul som si, že mi zostáva niekoľko mesiacov do smrti,“ zdôveruje sa herec v knihe spomienok, ktorú písal odvtedy, ako vyšetrenie ukázalo, že má rakovinu pankreasu. Memoáre, na ktorých spolupracovala jeho manželka Lisa, vyjdú na americkom trhu 29. septembra.

Swayze sa priznal, že boj proti rakovine bol peklom. „Choroba ma však naučila jednu vec: Človek nemôže vždy zvíťaziť, ale nikdy sa nesmie vzdať. Od osudového dňa, keď mi zistili rakovinu, som si povedal, že budem bojovať,“ zdôraznil. Jeho oporou v krutom čase bola žena Lisa, s ktorou prežil v manželstve 34 rokov. „Keď sme sa spoznali, mala 17 rokov, ja som bol o dva roky starší. Očarila ma dlhými blond vláskami a tajomným výrazom tváre,“ zaspomínal si.

Ich spoločný začiatok bol opatrný. „Lisa napokon súhlasila s niekoľkými stretnutiami, ale nevyzeralo to ako základ romantického vzťahu. Povedal by som, že vášeň vypukla až vtedy, keď som prenajal malý byt v New Yorku, kam sme obaja odišli z Texasu pokračovať v štúdiu baletu,“ napísal Swayze.

Nápad požiadať ju o ruku prišiel ako blesk z jasného neba: „Zrazu som sa jej raz spýtal, prečo sa nezosobášime, prečo nespravíme krok dopredu.“ Súhlasila. Dva mesiace od zasnúbenia si vymenili obrúčky. Svadobnú kytičku tvorilo niekoľko poľných kvetov, ženích v modrom obleku sa na celý život spojil s nevestou pôsobiacou ako krásna víla.

Dlhé roky spoločného šťastia sa začali búrať pred necelými dvoma rokmi: „Počas silvestrovských osláv v New Yorku som po šampanskom pocítil v žalúdku pálenie. Nepovažoval som to za niečo mimoriadne, hoci už vtedy som stratil niekoľko kilogramov.“ Horší signál prišiel po návrate do Los Angeles. „Mal som bledú stolicu a tmavý moč,“ uviedol. Obzrel si oči, boli žltej farby. „Zajtra zájdeš k lekárovi,“ poradila mu manželka. „Nie je to nevyhnutné. Zrak sa mi očistí,“ upokojoval ju Swayze. Napokon ho presvedčila, aby sa dal vyšetriť.

Testy mu robili pod anestéziou, keď sa prebral, jeho Lisa už od lekárov poznala diagnózu. „Neprezradila mi pravdu. Darovala mi jeden deň života navyše v domnení, že nie som smrteľne chorý. Sadla si vedľa nemocničnej postele a len mi zašepkala, že ma ľúbi… Ráno som sa dozvedel hroznú správu od lekárov. Existovala však posledná nádej, že by ma mohli skúsiť operovať. Lenže ďalšie vyšetrenie odhalilo, že zhubná choroba napadla už aj pečeň. Mal som rakovinu štvrtého stupňa, tú najstrašnejšiu,“ opísal smutné chvíle.

Najprv sa videl ako mŕtvy muž, ale potom si povedal, že sa nevzdá: „Po každej chemoterapii som sa cítil čoraz slabší, odkázaný po nej na invalidný vozík. Vravel som si však, že ak prekonám bolesť a nevoľnosť, dokážem to vytrpieť.“
Keďže vedel, že život sa mu rýchlo kráti, chcel venovať čo najviac času svojej milovanej Lise. Vo všetkom nápomocná manželovi si vyslúžila krásne slová vďaky.

„Ani nedokážem vyjadriť slovami, čo pre mňa znamenala. Ako prostoduchý a neukotvený 20-ročný mladík by som si nikdy nevedel predstaviť, že jedna osoba dokáže nájsť toľko vášne a vernosti pre druhého človeka. Lisa a ja sme súčasť každého z nás. Neviem pomyslieť na život bez nej rovnako tak, ako keby som mal žiť bez vlastného srdca,“ vyznal sa z lásky.

Patrick Swayze - takto šťastne pôsobil po...
Herec Patrick Swayze ako hlavný hrdina snímky...
+4Duch Sam sa lúči so svojou milovanou manželkou...
debata chyba

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...