Unikli emaily filmárskej elity: Ohovárali Angelinu Jolie, urazili Obamu!

Nedávny útok hackerov na počítače filmovej spoločnosti Sony Pictures už nepriamo zasiahol aj prezidenta Baracka Obamu.

14.12.2014 12:59
Angelina Jolie Foto: ,
Režisérku a herečku Angelinu Jolie nazvali v súkromnej emailovej korešpondencii predstavitelia Sony Pictures rozmaznaným faganom, ktorého nedokážu ovládať.
debata

Na verejnosť sa totiž dostala súkromná elektronická korešpondencia spolupredsedníčky spoločnosti Amy Pascalovej, v ktorej jedna z najmocnejších žien Hollywoodu spolu s oscarovým producentom Scottom Rudinom žartuje na Obamov účet. Terčom Rudinových nevyberaných slov sa stala tiež herečka Angelina Jolie. Hollywoodska dvojica sa vo štvrtok za „necitlivé“ komentáre ospravedlnila.

O tom, že Sony čelilo rozsiahlemu hackerskému útoku, sa ľudia dozvedeli koncom novembra. Odvtedy sa postupne vyplavuje na povrch, čo všetko internetoví piráti z firemných databáz a emailov vyčítali, pretože informácie zverejňujú postupne. Dostupné sú teraz napríklad citlivé údaje o platoch, kontaktné informácie, zdravotné záznamy a necenzurované vyjadrenie zo súkromných odkazov.

Jedno z nich teraz vzbudilo v Spojených štátoch obrovský rozruch, pretože v ňom ide o prezidenta Obamu. Pascalová si pred plánovanými raňajkami s prezidentom písala s Rudinom o tom, aké filmy má asi Obama rád a pustila sa na trochu tenký ľad jeho rasového pôvodu. „Mám sa ho spýtať, či sa mu páčil Django,“ opýtala sa žartom šéfka Sony a neskôr navrhla, že okrem južanskej drámy, ktorej hlavným hrdinom je černošský otrok, by mohol byť Obama fanúšikom snímky Komorník o černošskom sluhovi v Bielom dome.

Herečku Angelinu Jolie zase Rudin v emaile nazval „rozmaznaným faganom“, ktorý sa vraj hodí nanajvýš na spoločenské akcie. Dôvodom malo byť, že Jolie vraj odhovorila režiséra Davida Finchera od nakrúcania filmu o Stevovi Jobsovi a chcela, aby s ňou nakrútil Kleopatru. „Netúžim vôbec robiť s niekým, koho ovláda a koho neovládame my. Je afektovaná a celebrita a to je všetko. Posledná vec, ktorú by ktokoľvek chcel, je gigantický prepadák v jej podobe, čo vie každý blázen, že by sa stalo,“ napísal na Jolieovej adresu Rudin.

Zverejnená bola aj komunikácia o hercovi Michaelovi Fassbenderovi, ktorú cez email viedol scenárista Aaron Sorkin a producent Michael De Luca. Z emailov vyplynulo, že Sorkin nepoznal Fassbendera a mal pocit, že nemôže získať rolu Steva Jobsa, lebo ho nik nepozná. De Luca ho presvedčil o opaku, pričom v emailovej komunikácii nezabudol upozorniť na to, že Fassbender je známy veľkosťou svojho penisu vďaka účinkovaniu vo filme Hanba. „Jeho pohlavný úd ťa prinúti cítiť sa dosť mizerne,“ napísal vraj Sorkinovi.

Viac než prezradené pikantnosti o hercoch však zarezonovala verejnosťou práve komunikácia na adresu prezidenta USA. Pascalová vo štvrtok pripustila, že spomínané emaily existujú, ale o ich presnom obsahu sa nezmienila. „Obsah mojich emailov Scottovi bol necitlivý a nevhodný,“ uviedla. „Ospravedlňujem sa všetkým, koho som mohla uraziť.“

Podobne sa vzápätí po zverejnení komunikácie vyjadril aj Rudin, ktorý je majiteľom Oscara za film Táto krajina nie je pre starých. „Urobil som rad poznámok, ktoré boli mienené len žartom, ale videné kritickým zrakom, sú v skutočnosti bezmyšlienkovité a necitlivé – a vôbec nie vtipné.“

Podľa niektorých kritikov poukazuje uniknutá komunikácia na drsnosť a bezškrupulóznosť pomerov v Hollywoode. Zvlášť slová na Obamovu adresu vyvolali veľkú búrku zo strany amerických černošských aktivistov v čase, keď Spojenými štátmi prebehla vlna demonštrácií v súvislosti so smrťou niekoľkých černochov pri zásahoch belošských policajtov. Newyorský reverend Al Sharpton prirovnal Pascalovú k bývalému majiteľovi basketbalového klubu LA Clippers Donaldovi Sterlingovi, ktorý sa kvôli rasistickým prejavom tento rok musel vzdať vlastníctva tímu. Manažérka Sony by sa podľa Sharptona mala čo najskôr zísť s černošskými lídrami a svoj postoj im objasniť.

Niektoré reakcie z Hollywoodu však boli o poznanie zhovievavejšie a vyzývali k rešpektu na súkromie. „Nemôžete robiť ľudí zodpovednými za to, ako sa správajú (e-mailom) v súkromí alebo medzi kolegami, kým nerobia niečo ilegálne,“ povedal agentúre AP komik Ricky Gervais.

O tom, kto za hackerským útokom stojí, sa zatiaľ oficiálne nič nevie. Špekuluje sa však, že útok mohol nejako súvisieť so Severnou Kóreou, pretože sa objavili vyhrážky spojené s filmom The Interview (Rozhovor), komédiou o novinároch najatých na spáchanie atentátu na severokorejského vodcu. Snímka sa Sethom Rogen a Jamesom Frankom v hlavných úlohách má mať premiéra 25. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Angelina Jolie #hacker #email #Barack Obama #škandál #Sony #Amy Pascal #Scott Rudin

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....