Rovnosť pohlaví v Hollywoode? Oscarová Lawrence má menší plat ako muži!

Americké herečky Jennifer Lawrence a Amy Adams dostali za účinkovanie vo filme Špinavý trik (2013) údajne nižší podiel zo zisku ako ich mužskí kolegovia.

16.12.2014 11:31
Herečka Jennifer Lawrence. Foto: ,
Herečka Jennifer Lawrence.
debata

Vyplýva to z e-mailovej komunikácie, ktorá v novembri po útoku hackerov unikla zo serverov Sony Pictures. Ako uvádza portál The Daily Beast, kým herci Christian Bale, Bradley Cooper a Jeremy Renner a tiež režisér snímky David O. Russell získali podiely zo zisku vo výške deväť percent, obe herečky mali o dva percentuálne body menej.

Podľa komunikácie medzi predstaviteľmi spoločností Columbia Pictures a Sony Pictures Entertainment pôvodne existoval rozdiel aj medzi Lawrence a Adams, tvorcovia snímky sa však rozhodli dorovnať výšku podielu u Lawrence z piatich na konečných sedem percent.

Dvadsaťštyriročná Jennifer Lawrence začínala kariéru v seriáloch, cez ktoré sa postupne prepracovala k účinkovaniu vo filmoch. Prelomom v jej kariére bola dráma Zmrznutá kosť (2010), za výkon v ktorej ju nominovali na niekoľko cien vrátane Oscara a Zlatého glóbusu. Celosvetovo známou sa však stala až v roku 2012 ako Katniss Everdeen z adaptácie dobrodružnej trilógie Hry o život.

Postapokalyptickú hrdinku si zahrala aj v pokračovaní s názvom Hry o život: Skúška ohňom (2013) a dvojdielnej adaptácii záverečnej knihy série s podtitulom Drozdajka, ktorej prvá časť sa do kín dostala v novembri a príbeh sa uzavrie o rok neskôr. Vlani získala Oscara za účinkovanie v romantickej dramédii Terapia láskou (2012), pričom na toto prestížne ocenenie ju znovu nominovali aj tento rok vďaka snímke Špinavý trik (2013). Známa je tiež ako mutantka Raven s prezývkou Mystique z komiksoviek X-Men: Prvá trieda (2011) a X-Men: Budúca minulosť (2014).

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #hackeri #Jennifer Lawrence #Amy Adams #nižší plat #podiel na zisku

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...