Bill Cosby čelí ďalším obvineniam zo sexuálneho obťažovania

Americký herec Bill Cosby čelí ďalším obvineniam zo sexuálneho obťažovania, pričom niektoré z nich ešte neprekročili premlčaciu lehotu.

19.12.2014 18:25
Komik Bill Cosby. Foto: ,
Komik Bill Cosby.
debata

Sedemdesiatse­demročného komika obvinilo niekoľko žien, z ktorých ale iba jedna zatiaľ odhalila svoju identitu. Ide o 24-ročnú Chloe Goins, ktorá tvrdí, že jej Cosby hodil do pitia sedatíva a následne ju zneužil.

K incidentu malo dôjsť v roku 2008 v rezidencii zakladateľa magazínu Playboy Hugha Hefnera, ktorú chcú policajti v rámci vyšetrovania prehľadať. Ako uviedol ženin právnik Spencer Kuvin, losangeleská polícia už začala nové obvinenia vyšetrovať a v novom roku plánuje Goins vypočuť.

„S losangeleskou políciou už dlhšie komunikujeme a už spustili vyšetrovanie, ktoré, pokiaľ viem, zahŕňa aj iné obete než Chloe, ktoré ešte neprezradili verejnosti svoju identitu,“ vyhlásil Kuvin. Cosbymu v prípade dokázania viny hrozí až štvorročný trest odňatia slobody a tiež prípadná pokuta 10-tisíc dolárov (v prepočte približne 8 140 eur).

Predstaviteľ Cliffa Huxtabla zo sitkomu Show Billa Cosbyho (1984 – 1992) čelí v súčasnosti viac než dvadsiatim obvineniam zo sexuálneho zneužívania, pre ktoré sa už v minulosti postavil aj pred súd. Ten však v roku 2006 uzavrel prípad s tým, že ide o tvrdenia proti tvrdeniu. O celej záležitosti sa na verejnosti začalo opäť diskutovať po tom, ako komik Hannibal Buress označil v októbri Cosbyho za násilníka. Následne sa prihlásilo viacero žien, ktoré tvrdia, že ich herec zneužíval. Sú medzi nimi aj modelky Janice Dickinson a Beverly Johnson.

Dve z údajných obetí sa rozhodli na Cosbyho podať aj žalobu. Ako prvá tak spravila istá Judy Huth, ktorú mal herec obťažovať v roku 1974, keď mala 15 rokov. Prokuratúra Cosbyho v tomto prípade neobvinila, pretože prípad sa mal stať príliš dávno, čím prekročil premlčaciu lehotu pre zločin aj priestupok. Huth však naňho aj tak podala žalobu za sexuálne obťažovanie, pričom uviedla, že incident, na ktorý si spomenula pred troma rokmi, jej spôsobil úzkosť a značné životné problémy. Kalifornské zákony umožňujú podať žalobu do troch rokov po tom, ako obeť sexuálneho zločinu zistí, že utrpela ujmu. Žena teraz žiada proces s porotou a bližšie nešpecifikované odškodné.

Okrem spomínanej Huth podala na herca žalobu aj bývalá právnička Tamara Green, tá ho však zažalovala za urážku na cti. Green tak urobila po tom, ako hercovi zástupcovia údajne očiernili jej meno vo vyjadreniach pre americký denník The Washington Post a týždenník Newsweek, a zároveň sa tak dopustili „verejného opovrhovania“ či „výsmechu“. Žena tvrdí, že Cosbyho zástupcovia ju označili za klamárku, keď vyhlásila, že ju herec sexuálne napadol po tom, ako jej dal drogy.

debata chyba
Viac na túto tému: #zneužívanie #obvinenie #Bill Cosby

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...