Oscarový hrdina Washington jubiluje. Aj v 60-ke vyzerá ako zamlada

Je jedným z najuznávanejších umelcov Hollywoodu. Zdá sa až neuveriteľné, že oslavuje už 60. narodeniny.

28.12.2014 00:00
Rok 2006: Denzel Washington na filmovej premiére. Foto:
Rok 2006: Denzel Washington na filmovej premiére.
debata (2)

Denzel Washington, narodený 28. decembra 1954, je držiteľom dvoch Oscarov a diváci ho poznajú napríklad zo snímky Philadelphia (1993), kde hral po boku Toma Hanksa. Toho dokonca v januári 2007 zosadil z pomyselného trónu najobľúbenejšieho amerického herca.

Černošský herec Washington často stvárňuje postavy skutočných osobností. V prvom filme s režisérom Edwardom Zwickom, vojnovej dráme Glory z roku 1989, sa premenil na negramotného utečenca – otroka Tripa tak dokonale, že ho neminul prvý Oscar – za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

Rok 2002: Denzel Washington v roku 2002 po...
Rok 2006: Denzel Washington na filmovej premiére.
+3Rok 2003: Denzel Washington s manželkou na...

K ďalším osobnostiam, ktoré stvárnil, patrí trebárs juhoafrický bojovník Steve Biko, extrémistický aktivista Malcolm X aj uväznený boxerský šampión Rubin „Hurikán“ Carter. Všetkých Denzel stvárnil s obdivuhodným prehľadom a bol za tieto role nominovaný na Oscara. Druhú sošku napokon získal za krimi thriller Training Day z roku 2001 a postavu bezškrupolózneho a skorumpovaného policajta.

Washington pochádza z chudobného newyorského predmestia Mount Vernon. Pôvodne chcel byť doktorom, vyštudoval žurnalistiku, ale už na škole ho zaujalo divadlo. Na obrazovke debutoval v snímke Wilma (1977), na plátne v komédii Carbon Copy (1981). Okrem filmu sa objavuje aj na divadelných doskách newyorskej Broadwaya.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #kariéra #narodeniny #jubileum #Denzel Washington #60

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...