Zdeněk Troška zbožňuje slovenčinu: Zasran - tam je povedané všetko!

Český režisér Zdeněk Troška obľubuje slovenské filmy a rád v slovenčine číta knihy. K slovenskému jazyku má známy rodák zo Strakoníc podľa vlastných slov celý život veľmi blízko.

22.02.2015 08:30
Zdeněk Troška, režisér Foto: ,
Český režisér Zdeněk Troška.
debata

„Ja mám slovenčinu strašne rád. Mrzí ma, že som sa ju nikdy nenaučil. Zdá sa mi taká mäkšia, spevnejšia, jemnejšia, máte také krásne výrazy, ktoré v češtine nie sú, napríklad ‚taký zasran‘ – to je tak krásne, v tom je povedané úplne všetko, čo je to za človeka,“ povedal v rozhovore.

„Čo ja som si pritiahol kníh zo slovenských antikvariátov a kníhkupectiev… nádherné knižky som si tam nakúpil,“ poznamenal 61-ročný režisér. „Rád pozerám aj slovenské programy. Cez Vianoce napríklad prevažne pozerám slovenskú jednotku, púšťajú tam krásne filmy, milujem také tie retro filmy, ktoré Slováci natočili v 60. a 70. rokoch, milujem napríklad filmovú baladu Ivana Baladu Tri gaštanové kone a rád si pozriem aj ďalšie veci, opery či balety. Ja si ich nahrávam a potom, keď je vonku počasie, že by som ani psa nevyhnal, tak si ľahnem a púšťam si to,“ priblížil.

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #slovenčina #Zdeněk Troška #slovenské filmy

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....