Najkrajšia na svete? Slávna Angelina má 40! Takto s ňou išiel čas

Často býva označovaná za najkrajšiu ženu sveta, so svojím manželom Bradom Pittom tvoria dokonalý hollywoodsky pár.

04.06.2015 00:00
debata (4)
Rok 1993: Angelina Jolie na snímke z filmu... Foto: Bonton Home Video
Rok 1993: Angelina Jolie Rok 1993: Angelina Jolie na snímke z filmu Kyborg 2.

Mnoho rokov sa venuje humanitárnym aktivitám, je aktívna v OSN a britská kráľovná jej dokonca udelila šľachtický titul. Americká herečka a režisérka Angelina Jolie, ktorá vo štvrtok 4. júna oslavuje štyridsiatku, však má za sebou aj temnú minulosť i snahu vymykať sa konvenciám.

Rok 1993: Angelina Jolie na snímke z filmu...
Rok 1998: Angelina Jolie vo filme Podoby lásky...
+24Rok 1999: Herečka Angelina Jolie so soškou za...

Malú úlohu vo filme získala už vo svojich siedmich rokoch, hereckej kariére potom dala v 16 rokoch prednosť pred modelingom. Svoju prvú veľkú úlohu získala v roku 1993 v nízkoroz­počtovom sci-fi snímke Cyborg 2 – Sklenený tieň. Hviezdu z nej urobil až kriminálny triller Ruky od krvi (1997). Úspech na seba nenechal dlho čakať, Jolie dostala dva Zlaté glóbusy za televízne filmy z rokov 1997 a 1998.

V roku 2000 si odniesla okrem Glóbusu aj Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Narušenie. Najväčšiu slávu jej ale priniesla rola sexy archeologičky Lary Croft, ktorú si zahrala v rokoch 2001 a 2003. Virtuálnu Laru ešte pred filmom zbožňovali milióny fanúšikov počítačových hier a Angelina ako jej verzia z mäsa a kostí ich rozhodne nesklamala. V roku 2008 si zahrala v komerčne úspešnej akčnej snímke Wanted.

Rok 2004: Herečka Angelina Jolie na akcii... Foto: SITA/AP, TAMMIE ARROYO
Rok 2004: Herečka Angelina Jolie Rok 2004: Herečka Angelina Jolie na akcii Annual Women Hollywood Luncheon.

V poslednej čase sa venuje prevažne réžii. Jej režijný debut V krajine krvi a medu (2011) rozpráva o láske bosnianskej dievčiny a mladého Srba, ktorí sa po vypuknutí vojny ocitnú na opačných stranách barikády. Zatiaľ čo bosnianska kritika hodnotila snímku skôr priaznivo, v Srbsku vyvolal film opačné emócie. Druhým režisérskym počinom Jolieovej bol v roku 2014 film Nezlomný, ktorý opisuje osud atléta Louisa Zamperiniho.

Angelina Jolie sa narodila v Los Angeles do rodiny známeho herca Jona Voighta, ktorý hral hlavnú úlohu napríklad v slávnom Polnočnom kovbojovi. Rovnako ako jej matka sa cíti byť čiastočnou Irokézkou. Už od skorej mladosti sa snažila vymykať konvenciám. Ako tínedžerku ju začala fascinovať čierna mágia a veci okolo smrti, vraj za to mohla jej prvá láska. Dokonca opustila školu a vyhlásila, že sa chce stať riaditeľkou pohrebného ústavu. Nevyhýbala sa ani experimentom s drogami.

Rok 2015: Herečka Angelina Jolie na zasadnutí... Foto: SITA/AP, Bebeto Matthews
Rok 2015: Herečka Angelina Jolie Rok 2015: Herečka Angelina Jolie na zasadnutí Organizácie spojených národov.

„Milujem kvapky horúceho vosku na rozdýchanej koži, rany od biča, putá a reťaze,“ zverila sa zase novinárom so svojimi obľúbenými sexuálnymi praktikami. S exmanželom Billym Bobom Thorntonom (boli svoju v rokoch 2000 až 2003) si vraj do postele dokonca brali živého hada. Tiež s prvým mužom Jonnym Lee Millerom, ktorého preslávila úloha v Trainspottingu a za ktorého bola vydatá v rokoch 1996 až 1999, Angelinu spájala záľuba v sadomasochis­tickom sexe. Prežila tiež lesbický románik s herečkou a modelkou Jenny Shimizu.

Od roku 2005 je jej partnerom hollywoodsky krásavec Brad Pitt, ktorého si v auguste 2014 na francúzskom zámku Miraval vzala. Zoznámili sa pri natáčaní akčnej komédie Pán a pani Smithovci a po Bradovom boku sa Angelina upokojila a vyzrela. Najmocnejší a najlepšie platený hollywoodsky pár, ktorý zvyknú prezývať Brangelina, spoločne vychováva šesť detí: Maddoxa a Zaharu adoptovala Angelina, spoločne si osvojili Paxa-Thiena, potom sa narodila Shiloh a dvojčatá Knox a Vivienne.

Herečka Angelina Jolie s manželom Bradom Pittom. Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
Angelina Jolie Herečka Angelina Jolie s manželom Bradom Pittom.

Jolie sa roky angažuje v humanitárnej pomoci, od roku 2012 je zvláštnou vyslankyňou Vysokého komisariátu OSN pre utečencov, pre ktorý už vykonala viac ako 40 misií v rôznych častiach sveta. V roku 2013 za to dostala čestného Oscara. Ocenenie udeľuje americká Akadémia filmových vied a umení za nejakú mimoriadnu činnosť. V tom istom roku tiež pomohla presadiť v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu vyzývajúcu na okamžité ukončenie sexuálneho násilia pri ozbrojených konfliktoch.

Jolie tiež spoluzaložila Iniciatívu pre predchádzanie sexuálnemu násiliu (PSVI), ktorá pracuje s obeťami sexuálnych zločinov v mnohých krajinách. V júni 2014 Jolie v Londýne spolupredsedala globálnemu rokovaniu o sexuálnom násilí v konfliktných oblastiach po celom svete. Za prácu v boji proti sexuálnemu násiliu vo vojnových zónach jej vlani v októbri udelila britská kráľovná Alžbeta II. šľachtický titul.

Pozornosť médií i verejnosti vzbudila v roku 2013, keď podstúpila obojstrannú mastektómiu, teda odstránenie mliečnych žliaz. Urobila tak po tom, čo u nej lekári zistili vyššie riziko ochorenia rakovinou týchto orgánov. Na rakovinu zomrela jej matka, babička a tiež teta. Tento rok v marci Jolie oznámila, že si z obavy pred rakovinou nechala tiež preventívne odoperovať vaječníky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #Angelina Jolie #rakovina #OSN #matka #jubileum #čas

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...