Yxo z Hexu: Rodine patrí počas leta len jeden víkend

Sympatický basgitarista a zakladateľ Žákovic Open si o týždeň pripomenie pätnáste narodeniny svojho festivalu.

17.07.2015 16:00
Yxo Hex Foto:
Basgitarista skupiny Hex, Yxo.
debata

Člen skupiny Hex Tomáš „Yxo“ Dohňanský trávi leto prevažne na koncertoch. „Leto je pre nás vždy hlavne koncertná sezóna – od apríla do októbra veľmi veľa hráme, aj toto leto. Ale musím povedať, že sme si s kapelou prvýkrát po rokoch povedali, že jeden víkend obetujeme pre svoje rodiny a boli sme všetci na dovolenkách, každý v inom kúte Európy, takže teraz sme plní síl a tešíme sa na zvyšok leta plný koncertov,“ povedal.

Ako naznačil, s kapelou by radi čoskoro vydali novú platňu. „Budem tiež veľmi rád, keď sa začneme s chalanmi baviť o nových pesničkách v tvare platne, pretože mám pocit, že je najvyšší čas začať rozmýšľať nad celou platňou, nie iba nad singlami a začneme makať na nových pesničkách a pomaličky ich nahrávať. Nikto nevie, kedy to bude aktuálne, či koncom roka alebo za tri roky, ale máme vnútorné nutkanie urobiť platňu,“ prezradil Dohňanský.

Zakladateľ Žákovic Open sa zároveň teší, že čoskoro privíta na svojom festivale mnohých zaujímavých interpretov. „Žákovic oslavuje pätnáste narodeniny a ja som veľmi rád, že sa nám naň tentoraz podarilo opäť dostať tie kapely, ktoré pre nás niečo znamenajú. Bude tam Polemic, Slobodná Európa, Le Payaco, Hex – to sú všetko kapely, ktoré s týmto festivalom začínali a ktoré k nemu neodmysliteľne patria. Osobne sa tiež teším, že tam bude Peter Lipa, ktorý mal v rámci tých pätnástich ročníkov jeden z najlepších koncertov, takisto kapela Billy Barman. K nášmu inventáru patrí aj kapela Mig 21 s charizmatickým Jirkom Macháčkom, ktorí mám pocit, že majú tento festival zo slovenských festivalov asi najradšej. Keď sme aj dohadovali tohtoročné hranie, od začiatku deklarovali, že sa strašne tešia a Trenčianske Bohuslavice je ich mestečko. A čo ma ešte veľmi teší je, že sa nám po troch rokoch podarilo zladiť termíny s pánom Ivanom Mládkom, ktorý sa podľa mňa do tej Bošáckej doliny veľmi hodí a ja sa teším, aký koncert tam odpáli,“ vymenoval charizmatický basgitarista, podľa ktorého je Žákovic Open špecifický najmä svojou komornou atmosférou.

„Všetci ľudia, ktorí tam boli, hovoria, že je tam naozaj taká domácka atmosféra. Areál sám o sebe nie je moc veľký, preto sa ľudia, ktorí tam prídu, priamo na tom malom priestore stretávajú s umelcami. Je to naozaj malý priestor, kam muzikanti veľmi radi chodia a zostávajú tam aj na dlhší čas. Tak to všetci cítia a tak to cítim aj ja,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Hex #Žákovic Open

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...