Bill Cosby neuspel so snahou vyhnúť sa obvineniu z obťažovania

Herec by mal do 30 dní vypovedať pod prísahou, pravdepodobne tak urobí v Massachusetts, kde žije.

24.07.2015 02:00
Bill Cosby Foto: ,
Herec a komik Bill Cosby.
debata

Americký herec Bill Cosby neuspel s pokusom o zamietnutie obvinenia zo sexuálneho obťažovania vtedy 15-ročnej Judy Huth z roku 1974. V stredu o tom rozhodol Kalifornský najvyšší súd. "Tešíme sa, že pán Cosby bude pod prísahou odpovedať na otázky. Je to veľké víťazstvo,“ zhodnotila právnička Gloria Allred, ktorá zastupuje Huth. Sedemdesiatosem­ročný Cosby by mal podľa nej výpoveď pod prísahou poskytnúť do 30 dní, pričom tak pravdepodobne urobí v štáte Massachusetts, kde žije.

Pôvodne to pritom vyzeralo tak, že herec, ktorý vyhlasuje, že je nevinný, sa súdu vyhne. Prokuratúra ho v tomto prípade neobvinila, pretože sa mal stať príliš dávno, čím prekročil premlčaciu lehotu pre zločin aj priestupok. Huth však aj tak na rodáka z Philadelphie podala žalobu za sexuálne obťažovanie, pričom uviedla, že incident, na ktorý si spomenula pred zhruba troma rokmi, jej spôsobil úzkosť a značné životné problémy. Žena chce, aby o hercovej vine či nevine rozhodla porota a požaduje bližšie nešpecifikované odškodné. Bill Cosby v súčasnosti čelí viac než 40 obvineniam zo sexuálneho zneužitia, pričom celkovo ho zažalovalo päť z jeho údajných obetí. Ako prvá tak urobila Huth, zvyšné štyri ženy podali žalobu za urážku na cti, pretože ich Cosby prostredníctvom verejných vyhlásení označil za klamárky. Komik požiadal o zamietnutie týchto žalôb.

V dokumentoch, ktoré 6. júla publikovala agentúra The Associated Press (AP), sa uvádza, že Cosby sa v roku 2005 priznal, že si zadovážil sedatíva s úmyslom podať ich ženám, aby si s nimi mohol užiť sex. Komikov právnik Patrick O'Connor tento týždeň uviedol, že sedatíva, ktoré herec podal ženám, ľudia v 70. rokoch minulého storočia bežne používali na zvýšenie sexuálneho apetítu. "Existuje množstvo historiek o celebritách, hudobných hviezdach a bohatých osobnostiach, ktoré ich v 70. rokoch používali na uvoľnenie a počas sexu, na ktorom sa vopred dohodli,“ vysvetlil O'Connor, ktorému sa nepáči, že médiá jeho klienta vykresľujú ako násilníka. "Keď si niekto prečíta správy, ktoré vyšli v médiách, môže dôjsť k záveru, že obžalovaný sa priznal k znásilňovaniu. On pritom iba priznal, že bol jedným z mnohých ľudí, ktorí v 70. rokoch začali používať tieto sedatíva na zlepšenie sexuálneho života,“ doplnil hercov obhajca.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #výpoveď #Bill Cosby

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....