Stvoriteľka Harryho Pottera má 50! Jej život pripomína čarovný príbeh

Britská spisovateľka Joanne Rowlingová sa preslávila rozprávkou a rozprávku pripomína aj jej život.

31.07.2015 00:00
J.K. Rowling Foto:
J. K. Rowling - stvoriteľka Harryho Pottera.
debata

Z nezamestnanej matky-samoživiteľky sa vďaka úspechu knižiek o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi behom pár rokov zmenila na jednu z najznámejších a najbohatších spisovateliek súčasnosti. Joanne Rowlingová 31. júla oslavuje 50. narodeniny.

Rowlingová tvrdí, že písanie je jediná vec, ktorú kedy naozaj chcela robiť. Svoje nadšenie, rovnako ako zmysel pre humor a dramatickosť, dokázala premietnuť do svojho diela, ktorému ani kritici neupierajú bohatú fantáziu a schopnosť príbeh vygradovať. Aj vďaka tomu bol Harry Potter pre množstvo detí vôbec prvou knižkou, ktorú v živote prečítali. Sedemdielny seriál o mladých čarodejníkoch si podmanil aj mnoho dospelých.

Rowlingová vraj mala už od detstva veľkú predstavivosť. Rada rozprávala a neskôr spisovala vymyslené príbehy, ktoré čítala svoje mladšej sestre. Svoje detstvo ale opisuje ako nie veľmi šťastné, a to pre vážnu chorobu jej matky (trpela sklerózou multiplex) a napätého vzťahu s otcom.

Autorka kníh o Harrym Potterovi Joanne K....
Spisovateľka Joanne K. Rowling sa na galavečera...
+4Spisovateľka Joanne K. Rowling nemohla na...

Po absolvovaní francúzštiny a klasických štúdií na univerzite v Exeteri sa zamestnala v neziskovej organizácii Amnesty International v Londýne. Neskôr sa odsťahovala za svojím priateľom do Manchesteru. Práve počas jazdy v rušnom prímestskom vlaku do britskej metropoly sa jej v hlave zrodila postava čarodejníckeho uč­ňa.

Napísanie prvej knihy o Harrym Potterovi Rowlingovej zabralo päť rokov. Medzi tým vyrazila ako lektorka angličtiny do Portugalska, kde sa zoznámila s novinárom Jorgemom Arantesom, za ktorého sa vydala. Manželstvo však malo krátky život, zhruba po roku sa Rowlingová aj s malou dcérkou Jessicou vrátila do Anglicka.

Ako matka-samoživiteľka, odkázaná na sociálne dávky, viedla Rowlingová pomerne skromný život. Svoj vtedajší sociálny status neskôr opísala slovami – „chudobná, ako len to je v modernej Británii možné“. Zapísala sa aspoň do učiteľského kurzu a vo voľnom čase pokračovala vo vymýšľaní príbehov zo školy v Rokforte.

Knižka o Harrym Potterovi sa často rodila v kaviarňach. Preto sa hovorilo, že autorka sa chodila do týchto podnikov ohriať, pretože nemala peniaze na vykurovanie svojho bytu. Túto romantickú verziu však Rowlingová v jednom z rozhovorov poprela. Do kaviarní vraj vyrážala hlavne preto, aby cestou v kočíku uspala svoju dcérku.

Knihu o čarodejníckom učňovi Rowlingová dokončila v roku 1995. Rukopis rozoslala do dvanástich vydavateľstiev, z ktorých však ani jedno neprejavilo o dielo záujem. Až o rok neskôr sa nakladateľstvo Bloomsbury Publishing rozhodlo knihu vydať v náklade tisíc kusov.

Príbeh Harry Potter a kameň mudrcov získal niekoľko britských cien z oblasti detskej literatúry, vďaka ktorým sa knižka dostala do širšieho povedomia. Z neznámej autorky, ktorá do svojho umeleckého pseudonymu JK Rowlingová zakomponovala meno svojej babičky Kathleen, sa začala rodiť literárna hviezda prvej veľkosti.

Zbavená existenčných starostí sa Rowlingová mohla naplno vrhnúť do práce na pokračovaní osudov Harryho Pottera. V rokoch 1998 až 2000 vydala tri zväzky, ktoré sa u čitateľov stretli so vzrastajúcim záujmom, hraničiacim s davovým šialenstvom. Na piatu knihu, nazvanú Harry Potter a Fénixov rád, si čitatelia ale museli počkať tri roky, čo živilo špekulácie o údajnej autorskej kríze Rowlingovej. Posledné dva diely série vyšli v rokoch 2005 a 2007. Z obrovskej popularity Harryho Pottera u detí aj dospelých ťažil aj filmový priemysel. Počas desiatich rokov vzniklo osem celovečerných snímok, ktoré sa z hľadiska tržieb zaradili ku kasovým trhákom ako Pán prsteňov či Piráti z Karibiku.

Už počas písania knižiek o Harrym Potterovi sa Rowlingová nechala v tlači počuť, že by raz chcela preraziť aj ako autorka príbehov pre dospelých. Priania si splnila pred tromi rokmi sociálnym románom Prázdne miesto. Neskôr presedlala na detektívny žáner a pod pseudonymom Robert Galbraith doteraz vydala dvojicu kníh, ktorých protagonistom je súkromný vyšetrovateľ Cormoran Strike.

Koncom roku 2001 sa Rowlingová druhýkrát vydala. So svojím manželom, anesteziológom Neilom Murrayom, má syna Davida a dcéru Mackenzie. Okrem písania sa Rowlingová venuje charitatívnej činnosti. Podporuje napríklad nadáciu, ktorá pomáha slobodným rodičom či organizáciu uľahčujúcu život pacientom s roztrúsenou sklerózou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #Päťdesiat #J.K. Rowlingová

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....