Latino idol žien oslavuje: Antonio Banderas má 55, takto s ním šiel čas

Od čias legendárneho Rudolpha Valentina svet miloval filmových hrdinov so štipkou exotiky a prirodzenej vášnivosti. Španiel Antonio Banderas sa k nim zaradil hneď, ako sa mu podarilo vstúpiť na medzinárodné pole.

08.08.2015 06:00
debata (13)
Španielsky herec Antonio Banderas. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
France The Expendables 3 Antonio Banderas Španielsky herec Antonio Banderas.

Hrdina filmov ako Desperado, Zorro či Vtedy v Mexiku však odštartoval kariéru dávno predtým ako dosiahol svetový úspech. Syn policajta a učiteľky začal s herectvom už počas strednej školy. Hoci pôvodne sníval o futbalovej kariére, zlomenina na nohe ho posunula na dosky, ktoré znamenajú svet. Školské či pouličné predstavenia sa stali centrom záujmu zástupcov zo Španielskeho národného divadla, v ktorom zanedlo mladý Antonio získal angažmán. A potom už nasledovalo zoznámenie s režisérom Pedrom Almodovárom, ktorý z príťažlivého rodáka z Malagy spravil jedného zo svojich obľúbených hercov.

Rok 1989: Herec Antonio Banderas vo filme...
Rok 1993: Herec Antonio Banderas vo filme...
+9Rok 1995: Herec Antonio Banderas vo filme...

Séria filmov ako Matador, Ženy na pokraji nervového zrútenia či Zákon túžby potvrdila, že Banderas má popri peknej tvári a urastenom tele aj výrazný herecký talent. A potenciál nelákať do kina len španielske publikum. Prvá americká príležitosť prišla so snímkou Králi mamba, dráma Philadelphia či Interview s upírom ponúkli hercovi menší priestor.

V roku 1995 však so snímkou Desperado odštartoval medzinárodný úspech naplno. Banderasov talent, fyzický pôvab, ale aj komediálny talent z neho urobili nový vzor a idol u početného ženského publika. Spolu s novým statusom a častým pobývaním za Atlantikom však prišiel krach deväťročného manželstva s bývalou kolegyňou Anou Lezou. Svet prekvapilo, keď sa Španiel začal objavovať po boku americkej herečky Melanie Griffithovej. Vzal si ju len pár mesiacov po tom, ako bolo definitívne rozvedené jeho prvé manželstvo. Minulý rok v lete sa však prekvapivo rozišli.

Rok 1996: Herec Antonio Banderas s manželkou... Foto: SHUTTERSTOCK
Rok 1996: Herec Antonio Banderas Rok 1996: Herec Antonio Banderas s manželkou Melanie Griffithovou.

Nové tisícročie privítal Banderas sériou filmov s rozdielnym úspechom aj ohlasmi. Akčné Spy Kids či oceňovaná Frida nesklamali, úplným prepadákom sa však stal erotický triler Siedmy hriech s herečkou Angelinou Jolieovou. Ako by sa znovu potvrdilo, že ak spolu na plátne skončia dve príliš veľké hviezdy, výsledok bude skôr výbuch ako súznenie.

V roku 2011 sa Banderas znovu vrátil k spolupráci s režisérom Almodóvarom a film Koža, v ktorej žijem opäť potvrdil, že Španiel nič nestratil zo svojej hereckej presvedčivosti a mnohorakosti. Na život v Hollywoode si však treba zarábať a tak muža, ktorý 10. augusta oslávi 55. narodeniny, mohli diváci v posledných rokoch vidieť skôr v komerčných akčných tituloch – naposledy The Expendables 3 a Mačeta zabíja. Útechou zostáva, že ani v nich nesklamal.

3 x Antonio Banderas

  • magazín Empire ho zaradil medzi 100 najsexi hviezd filmovej histórie
  • je držiteľom čestného doktoráta z univerzity v rodnej Malage
  • je vášnivý fanúšik rýchlych áut a motoklubu Ascari v španielskej Ronde

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #muž #jubileum #idol #Antonio Banderas #latino

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....