Ženám stále platia menej. Zmeňte to, vyhlasuje hviezda filmu Sufražetka

Práva žien a ich zaradenie do spoločenského a politického života mapuje nový film Sufražetka, o ktorom sa už dnes šušká ako o horúcom kandidátovi na Oscara. Jeho hlavná hviezda vyzýva k zlepšeniu postavenia žien.

24.11.2015 01:00
debata
Herečka Carey Mulligan predviedla štíhlu figúru... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Carey Mulligan Herečka Carey Mulligan predviedla štíhlu figúru pár mesiacov po pôrode.

Hoci od čias, keď sa film odohráva, uplynulo storočie, podľa herečky Carey Mulliganovej sa stále veľa vecí pre ženy nemení. Jednou z nich je fakt, že ženy dostávajú nižšie platy ako príslušníci drsnejšej polovičky ľudstva. „Je to dokázané. Ženy sú platené menej ako muži. Producentka nášho filmu nám hovorila príhodu o tom, ako si hľadala v mladosti prácu v reštaurácii. Mali inzerát, kde hľadali umývača riadu. Pre muža to bolo päťdesiat pencí na hodinu, pre ženu tridsať. A to bolo nedávno – v 70-tych rokoch,“ uviedla na nedávnom stretnutí s americkými médiámi Mulligan.

Otázku nepomerných platov otvorili pred časom samotné herečky, ktoré priznávajú, že ich mužskí kolegovia sú platení výrazne lepšie pri obsadzovaní, ale aj kontraktoch na reklamu. Mulligan si však myslí, že je dôležité, aby sa diskusia neobmedzovala len na Hollywood.

„Nemala by to byť len vec, ktorú robíme pre seba. Malo by ísť o širšiu spoločenskú konverzáciu, pretože je to rovnaké vo všetkých odvetviach,“ vyhlásila podľa serveru Justjared.com. Podľa nej by sa diskusiou mala vytvoriť platforma na zmenu pomerov a vyrovnanie finančného ohodnotenia žien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #práva #ženy #Carey Mulligan #nerovnosť #Sufražetka

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...