Škandalózna, divoká, týraná aj sexi: Diva Aguilera oslavuje!

Len detská hviezda vie, aké ťažké je udržať si popularitu a prejsť zo sveta detských talentovaných programov do skutočného sveta šoubiznisu. Christine Aguilere sa to podarilo.

19.12.2015 00:00
debata
Speváčka Christina Aguilera na zábere v roku 2015. Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Speváčka Christina Aguilera. Speváčka Christina Aguilera na zábere v roku 2015.

Rodáčka z New Yorku odštartovala svoj cestu za slávou už ako školáčka v obľúbenej televíznej šou The Mickey Mouse Club. Až hit Genie in a bottle však potvrdil, že s touto dámou možno počítať vo veľkom. Na medzinárodnej scé­ne.

V roku 2000 porazila na vyhlásení cien Grammy svoju odvekú rivalku (spravili ju z nej najmä médiá) Britney Spearsovú a získala titul nováčika roka. Išlo o prvú cennú trofej v podobe pozláteného gramofónika, v nasledujúcich rokoch jej pribudli ešte tri.

Speváčka Christina Aguilera na zábere z roku 2002.
Speváčka Christina Aguilera.
+9Speváčka Christina Aguilera a jej partner...

Po ľúbivých popových hitoch z úvodu kariéry, ktorým dominoval nezameniteľný hlas so štvoroktávovým rozsahom, sa však speváčka rozhodla vyraziť trochu osobnejšou cestou. A spravila dobre. Hudba sa stala akousi terapiou a zároveň posolstvom. Jej útle detstvo bolo spojené s fyzickými útokmi a psychickým týraním zo strany otca, ktoré na Aguilere zanechali stopy.

Z bolestných spomienok sa vyspievala na jednej z najúspešnejších (a kritikmi najpozitívnejšie hodnotených) nahrávok – štvrtom albume Stripped z roku 2002. V množstve osobných tém, ktoré sa odrazili v skladbách ako Beuatiful, Can't hold us down či Fighter, upozornila aj na problém šikany medzi rovesníkmi či vnímanie žien a ich boj o rovnocennú pozíciu v mužskom svete.

Speváčka Christina Aguilera na zábere z roku 2002. Foto: SHUTTERSTOCK
Christina Aguilera Speváčka Christina Aguilera na zábere z roku 2002.

„K hudbe som zamierila kvôli mojej minulosti. Dala mi priestor, aby som mohla ventilovať hnev, frustráciu aj bolesť,“ uviedla na margo osobných tém speváčka. O štyri roky neskôr vyprodukovala ďalší mimoriadne oceňovaný počin – nahrávku Back to basics, po ktorej nasledovali s prestávkami albumy ako Bionic či naposledy Lotus.

Popri speve sa však stala zároveň aj estetickým a sexuálnym idolom – treba zdôrazniť, že pre jednu skupinu bola vzorom, druhá ju však často titulovala za najhoršie oblečenú či vulgárnu. Aguilera sama to komentovala pragmaticky. „Rada riskujem a vždy som riskovala. Špeciálne, keď bola reč o móde.“

Aj vďaka kontroverznému statusu však mohla zužitkovať popularitu na viacerých frontoch a čoskoro sa zo speváčky stala aj tvár parfumov či herečka (muzikál Variété). K tomu pribudla pred pár rokmi aj rola porotkyne a poradkyne mladých speváckych talentov v televíznej šou The Voice (Hlas). V čase jej druhého tehotenstva ju v kresle vystriedala speváčka Gwen Stefani. Posledné správy amerických médií však hovoria o návrate Aguilery, ktorá 18. decembra oslávi okrúhle 35. narodeniny.

3 x Christina Aguilera

  • časopis Time ju zaradil medzi najvplyvnejšie osobnosti sveta v roku 2013
  • po celom svete predala vyše 50 miliónov nahrávok
  • má dve deti, prvého syna s exmanželom Jordanom Bratmanom, druhú dcérku so súčasným partnerom Matthewom Rutlerom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #týranie #kariéra #spev #Christina Aguilera #jubileum #zivot

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...