„Večer už chvalabohu nepracujeme. Trošku mám trému, aby všetko vyšlo podľa plánu, ale tá najdôležitejšia práca sa odohráva pred plesom,“ prezradila pre Pravda.sk členka plesového výboru – herečka Emília Vášáryová. S manželom Milanom Čorbom strávila sobotňajšiu noc v príjemnej atmosfére. „Rada tancujem a teším sa na to, že si budem môcť zatancovať. Večerov veľa voľných nemám, takže asi žiaden iný bál nenavštívim,“ vysvetlila Vášáryová.
Iný prípad sú moderátorky Alena Heribanová či Jarmila Hargašová-Lajčáková. Úvodný ples v opere si užili v civile, pracovné povinnosti či povinná účasť v rámci plesovej sezóny ich ešte čaká. „Budem moderovať niekoľko spoločenských podujatí,“ prezradila Heribanová, ktorá s manželom mala jasný plán – zostať do záverečnej. Jej kolegyňa z STV a manželka ministra zahraničných vecí Jarmila Hargašová-Lajčáková s úsmevom dodala, že určite ju čaká ešte účasť na plese ministerstva zahraničných vecí.

Medzi hosťami jubilejného desiateho ročníka nechýbala ani moderátorka Iveta Malachovská. „Plánujem zostať až do rána. Dokonca som sa dohodla s pánom vrátnikom a odložila som si u neho topánky na prezutie. Tie, čo mám na nohách, sú totiž naozaj vysoké,“ prezradila pre Pravda.sk. Pre plavovlásku Luciu Barmošovú z TV JOJ bol sobotňajší večer predovšetkým pracovný. Spoločne s kolegom Jánom Mečiarom totiž pre materskú televíziu sprevádzali priamym prenosom z Opery SND. Prípravám sa však nevyhla. „Šaty som, samozrejme, zvažovala a vyberala,“ vysvetlila. „Ale s líčením mi už pomohli naše šikovné vizážistky,“ doplnila Barmošová, ktorá vraj nie je veľmi plesový typ. Tancovať na parkete neplánovala ani so svojím televíznym kolegom.

Určite však nebola jediná. Už v piatok na tlačovej konferencii prezradila speváčka Lisa Stansfield, že tancovať nebude. Svojimi hitmi však roztancovala hostí prestížneho podujatia pár minút po polnoci.
V úvode večera si hostia mohli vychutnať vystúpenie skupiny Fragile a dueto tenoristov Ramóna Vargasa a Miroslava Dvorského. „To vystúpenie bolo veľmi spontánne. Na duete sme sa dohadovali len cez mail a jedným telefonátom,“ prezradil 49-ročný Dvorský, ktorý sa s Vargasom priatelí už viac ako desať rokov. „Už sa poznáme, sme aj ostrieľaní. Ja som si to užíval, aj reakcie boli pozitívne,“ dodal skromne na adresu veľkolepého vystúpenia.

Slávnostný otvárací ceremoniál sa začal s krátkym oneskorením. Otvorilo ho špeciálne hudobné číslo, ktoré predviedlo osem mladých muzikálových hviezd, medzi ktorými sa objavila tiež speváčka Nela Pocisková. Tí vo veľkom štýle predstavili narodeninovú skladbu, ktorú napísal Ján Štrasser práve pri príležitosti okrúhlych narodenín jednej z najprestížnejších udalostí roka na Slovensku. Nasledoval pompézny príchod moderátorky večera, herečky Zdeny Studenkovej, ktorú na parket „dopravila“ posuvná plošina spustená z výšky. Predviedla sa v snehovobielych šatách s perím okolo ramien.

Po úvodnom príhovore sa slova ujali hostiteľ večera Pavol Lančarič a generálny riaditeľ Opery SND Pavol Smolík. „Ples rúca bariéry medzi auditóriom a javiskom, je to priestor, ktorý slúži ako jedna scéna všetkým,“ povedal Smolík o spôsobe vyrobenia „jednoliateho“ parketu pomocou prekrytia hľadiska, ktoré mal na starosti scénický výtvarník Miloš Pietor. Medzi najväčšie hudobné ťaháky patrila Hviezda večera už spomenutá Lisa Stansfield, ktorá zaspievala svoje hity krátko po polnoci.
Značný ohlas malo aj vystúpenie Davida Kollera so skupinou či slovenská stálica Meky Žbirka, ktorí nesklamali a hostí roztancovali svojimi najväčšími hitmi. „Ja mám veľmi rada Kollera. Tiež som rada počula pesničku Balada o poľných vtákoch od Žbirku,“ prezradila herečka Emília Vášáryová. Rovnako sa na bývalého člena skupiny Lucie tešila aj bývalá modelka Lucia Hablovičová. O nočnú zábavu až do tretej hodiny rannej sa starali postupne Björn again a po nich populárna skupina Elán.

Jedinečné menu podávané v priestoroch Restaurantu Opera vyčaril šéfkuchár Lars Sjôstrand zo Švédska. Prominenti si pochutnávali na kráľovskom krabovi s baby špenátom, marinovanom fenikle a granátovom jabĺčku alebo na tataráku z jemne údeného lososa so sezamovým olejom či na prepeličom vajíčku v zlatej škrupine. O pohodlie hostí sa staralo 29 kuchárov, 110 čašníkov, 10 barmanov a 30-členný pomocný personál. Pripravených bolo pre nich 7 500 tanierov, 6 500 súprav príborov a 11 500 pohárov.