Rockerka Lucie Bílá oslavuje! Okrúhlych päťdesiat

Fanúšikov si získava nielen spevom, ale aj úprimnosťou a šarmantným zmyslom pre humor. Popová diva a muzikálová hviezda Lucie Bílá oslávi 7. apríla päťdesiatku.

02.04.2016 00:00
Lucie Bílá Foto: ,
Speváčka Lucie Bílá chystá k päťdesiatke veľkolepý koncert.
debata

Lucie Bílá je nepochybne jednou z najobľúbenejších hviezd hudobného neba. Na konte má takmer dvadsať sólových albumov, účinkovanie v popredných muzikáloch, televíznych reláciách či filmoch a rekordný počet hudobných a televíznych ocenení. To potvrdzuje húževnatosť energickej umelkyne, ktorá sa drží na výslní od polovice osemdesiatych ro­kov.

Hitom Ave Maria, Láska je láska či Úplne nahá predchádzalo v osemdesiatych rokoch účinkovanie v metalovej kapele Arakain, s ktorou Bílá dodnes príležitostne vystupuje. Talent mladej rockerky si všimol hudobný producent Petr Haning. Rebelku Hanu Zaňákovú premenoval na Luciu Bílú a rodáčku z českých Otvovíc predstavil svetu pop-music. 

Rock vymenila za módne disco hity a prvých fanúšikov si získala roku 1986 piesňami Horší jako kluk a Neposlušné tenisky. Prvú väčšiu slávu jej priniesol album Missariel, s ktorým pozbierala šesť českých výročných cien Gramy (Anděl).

Keď v roku 1996 získala svojho prvého českého slávika, zaumienila si dokázať, že nešlo o šťastie začiatočníka. A tak má dnes na poličke osemnásť zlatých a dvoch strieborných slávikov. ,,Som človek plný emócií, ktoré musia von. Môj život nebol vždy len prechádzkou v ružovej záhrade. Moja cesta bola často ťažká, kľukatá a boľavá, práve preto sa dnes dokážem vcítiť do trápenia iných a nadviazať s publikom silné spojenie,” povedala speváčka v rozhovore pre magazín Instinkt v roku 2013.

Za titulnú rolu v muzikáli Johanka z Arku, s ktorou sa na doskách domovského divadla Ta Fantastika zžila na tri roky, získala roku 2000 Cenu Tálie. O tri roky bola na túto prestížnu cenu nominovaná znova, za Carmen v pražskom Hudobnom divadle Karlín. Popri tom napísala autorský muzikál Láska je láska a pravidelne dostáva ocenenia pre osobnosti televíznej obrazovky Týtý.

Speváčka Lucie Bílá chystá k päťdesiatke...
Česká modelka Simona Krainová (vľavo) so...
+5Lucie Bílá počas bratislavského koncertu...

Lucie Bílá sa stala hviezdou klasických muzikálov Bedári, Krysař, Drakula, Aida aj Romeo a Júlia. Jej čistý hlas si dokonale sadol v duetách s Karlom Gottom, Jiřím Kornom či Danielom Hůlkom. A speváčka premenila priateľstvá s kolegami hudobníkmi na celý album Duety na Bílo. S Mariou Rottrovou si strihla jej hit Lásko, voníš deštěm, s Jožom Rážom elánovskú Voda, čo ma drží nad vodou a s Milanom Lasicom dali piesni Hvězdy jako hvězdy retro šaty. Dueto Bílej a Hapku Dívám se dívám z albumu Citová investice sa mnohým zaryl pod kožu ako najkrajšie vyznanie lásky.

3X Lucie Bílá:

  • Ako prvá popová speváčka vystúpila na festivale klasickej hudby Pražská jar.
  • Otvorene sa vyspovedala v autobiografickej knihe Len krátka návšteva poteší.
  • Je majiteľkou a riaditeľkou pražského divadla Ta Fantastika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Lucie Bílá #päťdesiatka

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...