Hrať vo filme za babku? Spravil to Ford aj Travolta. A výsledok...

Slávni filmoví herci dostávajú veľmi vysoké honoráre - teda väčšinou. Tu a tam sa niektorá z hviezd objaví vo filme za peniaze hlboko pod hranicou, na akú je zvyknutá.

21.06.2016 16:11
Harrison Ford Foto: ,
Harrison Ford na archívnom zábere.
debata

Môže to byť preto, že dotyčného projekt úplne nadchol, režisér je jeho kamarát – alebo jednoducho potrebuje znovu naštartovať stagnujúcu kariéru. Spravodajský server pripravil prehľad niektorých z tých, čo boli ochotní hrať doslova za babku.

Jonah Hill

Kým Leonardo DiCaprio za svoju rolu vo filme Vlk z Wall Street dostal 25 miliónov dolárov, Jonah Hill si na účet pripísal iba 60 000 dolárov. „Dali mi najnižšiu možnú sumu, to bola ich jediná ponuka,“ povedal Hill v roku 2014 Howardovi Sternovi. Ale ani na sekundu nezaváhal a zmluvu podpísal. „Toto pre mňa nebolo o peniazoch, to ani náhodou,“ dodal. „Predal by som vlastný dom a dal by som im všetky svoje peniaze, len aby som mohol pracovať s režisérom Martinom Scorseseom. Dal by som za to všetko na svete. A kedykoľvek by som to bez váhania urobil znova.“ Hill za svoju úlohu v tejto snímke získal nomináciu na Oscara.

Harrison Ford

Harrison Ford bol relatívne neznámy, keď súhlasil s tým, že bude nahadzovať repliky hercom na konkurze na rolu princeznej Leiy a Luka Skywalkera v prvom filme zo série Star Wars. „Myslel som si, že tam iba vypomáham,“ povedal Ford v relácii Good Morning America. Ale na režiséra Georgea Lucasa urobilo jeho nahrávanie taký dojem, že Fordovi ponúkol rolu Hana Sola, avšak za minimálny honorár. „Spýtal som sa: ‚Za koľko?‘ A oni na to: ‚Za 1000 dolárov týždenne.‘ A ja som odpovedal: ‚Nie.‘ Ale urobil som to, točil som za 1000 dolárov týždenne.“
Ako všetci vedia, toto rozhodnutie sa Fordovi oplatilo a za to, že sa do tejto kultovej role vrátil v minulom snímke Star Wars: Sila sa prebúdza, už dostal zhruba 33,5 milióna dolárov.

George Clooney

Sivovlasý elegán v roku 2005 nielen režíroval historickú dráma Dobrú noc a veľa šťastia, ale ako spoluautor sa podieľal aj na scenári a vo filme hral. Film zarobil celosvetovo 54 miliónov dolárov, ale Clooney dostal vyplatených len 120 000 dolárov.

John Travolta

Kariéra Johna Travoltu bola v podstate mŕtva v čase, keď sa Quentin Tarantino snažil nájsť vhodných hercov do svojho filmu Pulp Fiction: Historky z podsvetia, ktorý mal premiéru v roku 1994. Keď Michael Madsen oznámil, že nemôže hrať úlohu Vincenta Vegu, Tarantino ponúkol Travoltovi šancu na oživenie jeho kariéry. Presne to sa mu týmto filmom splnilo, aj keď bankovému kontu tým príliš nepomohol. „Myslím, že Travolta pracoval sedem týždňov a zarobil 140 000 dolárov,“ povedal denníku Vanity Fair producent Lawrence Bender. Za svoju úlohu však získal nomináciu na Oscara a film mal celkom sedem nominácií.

Bill Murray

Legendárny herec súhlasil, že bude hrať vo filme režiséra Wesa Andersona z roku 1994 Ako som balil učiteľku, za honorár 9000 dolárov. Ale to nie je všetko. Výkonní predstavitelia štúdia Disney údajne Wesovi Andersonovi povedali, že sa musí vzdať scény vyžadujúcej vrtuľník, pretože by bola príliš drahá. Keď sa o tom dozvedel Murray, dal režisérovi šek na 25 000 dolárov, aby pokryl nájom za vrtuľník. Táto scéna bola nakoniec aj tak vystrihnutá – a Anderson si nepreplatený šek schoval na pamiatku.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #nakrúcanie #George Clooney #honorár #Jonah Hill #John Travolta #Bill Murray

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...