Dizajnér Alexander McQueen spáchal samovraždu. Obesil sa

Jeden z najväčších talentov novodobého módneho dizajnu - Alexander McQueen. Dôstojný a inovatívny nasledovník legiend ako Hubert de Givenchy, Christian Dior či Cristóbal Balenciaga už svoju ostatnú kolekciu neodprezentuje. Vo štvrtok ráno ho našli mŕtveho v jeho londýnskom byte. Údajne sa obesil.

11.02.2010 17:13 , aktualizované: 17:42
Eve, Alexander McQueen a Joy Bryant Foto:
Dizajnér Alexander McQueen s celebritami - Eve a Joy Bryant.
debata

„Je to obrovská strata. Z úcty k jeho rodine nebudeme vydávať zatiaľ žiadne oficiálne vyhlásenie,“ citoval správu spolupracovníkov z centrály jeho módnej firmy. Práve v nej v súčasnosti prebiehalo dokončovanie kolekcie na sezónu jeseň-zima 2010. McQueen ju mal odprezentovať už tradične v Paríži – 9. marca. Britské média dávajú jeho náhly odchod do súvislosti so smrťou matky Joyce, ktorá umrela minulý týždeň. Na konte Twitter napísal dizajnér minulý týždeň, že má za sebou „príšerné dni“, ale tiež, že „priatelia sú skvelí, veľmi mi pomáhajú“.

Model z kolekcie na jeseň 2009. Foto: SITA
Alexander McQueen - Paríž - jeseň-zima 2009/2010 Model z kolekcie na jeseň 2009.

„Tvorba Leeho McQueena (Lee bolo jeho prostredné meno) ovplyvnila celé generácie mladých autorov. Jeho predstavivosť nepoznala hranice. Dokázal uchvátiť každou novou kolekciou, ktorú priniesol,“ citoval server BBC Alexandru Shulmanovú, šéfredaktorku britskej mutácie magazínu Vogue. „Jeho smrť je obrovskou stratou pre všetkých, ktorí ho poznali, ale tiež mnohých, ktorí nemali tú možnosť,“ doplnila jedna z predných predstaviteliek módneho priemyslu vo Veľkej Británii.

McQueenove modely nosili mnohé hviezdy -... Foto: SITA
Sandra Bullock McQueenove modely nosili mnohé hviezdy - naposledy napríklad aj Sandra Bullock na cenách SAG Awards.

Za objavenie geniálneho tvorcu však svet vďačí inej ikone módneho sveta – niekdajšej kreatívnej redaktorke magazínu Tatler Isabelle Blowovej. Patrila k najväčším podporovateľom mladíka, ktorý už mal za sebou bohaté skúsenosti v krajčírskych salónoch (Anderson & Sheppard) a dizajnérskych domoch (Romeo Gigli), no čakal na správnu príležitosť, aby rozbehol vlastnú kariéru.

Hoci získal povesť neposlušného rebela (nazývali ho chuligánom britskej módy) a médiá rozoberali jeho problémy s drogami, jeho kariéra odštartovala priam raketovo. V roku 1996 ho zamestnal módny dom Givenchy, pre ktorý pracoval až do roku 2001.

Potom sa naplno sústredil na vlastnú tvorbu a jeho kolekcie sa stali zárukou opulentnej obrazovej fantázie, priam nemožných stále prekvapujúcich strihov aj kombinácie materiálov, ktoré často cenu šiat posúvali až na hranice honosnej haute couture. Štyrikrát sa stal britským návrhárom roka a v roku 2003 dostal Rád britského impéria. Netajil sa homosexualitou a sám seba nazýval aj „ružová ovca rodiny“.

Naposledy McQueen módny svet uchvátil v októbri minulého roka dámskou „podmorskou“ kolekciou Plato´s Atlantis (v januári 2010 stihol ešte predstaviť aj pánsku kolekciu na jeseň 2010). Potápanie patrilo k jeho najväčším koníčkom a podmorský svet stvárnil na desiatkach šiat, ale aj topánkach v tvare klepiet homára. Jeho dizajnové kúsky s obľubou nosili aj svetoznáme celebrity – od excentrických umelkýň ako Lady Gaga a Bjork až po ikony elegancie Cate Blanchett či Natalie Portman.

Slovenka Kamila Filipčíková sa ako jediná žena...
Manekýn predvádza oblek z dielne dizajnéra...
+24Manekýn predvádza odev z dielne dizajnéra...
debata chyba

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...