Mamba prvý album chystala celú večnosť: Stratila múzu aj hlas

Slovenská speváčka Dáša Šarközyová, známa ako Mamba Dasha, zverejnila na internete svoj debutový album s názvom Pani a podtitulom #emócie.

24.09.2016 17:00
debata
Speváčka Dasha Mamba na archívnom zábere. Foto: Profimedia
Speváčka Dasha Mamba na archívnom zábere. Speváčka Dasha Mamba na archívnom zábere.

„Toto ‚dvojnázvie‘ vzniklo tak nejako prirodzene, nebolo za tým veľa premýšľania a taktizovania. Takto som to jednoducho cítila. Chcela som, aby sa album volal po mojom treťom singli, pretože ten song pre mňa veľa znamená. Napísala som ho pre môjho priateľa a bol to v podstate jeden z prvých pozitívnych songov, čo som kedy napísala. A podtitul #emócie je asi najvýstižnejšie pomenovanie tohto albumu. Celý je totiž iba o nich,“ priblížila Mamba v rozhovore.

Novinka, ktorá prináša spolu 16 piesní, vrátane troch bonusov, je podľa speváčky žánrovo veľmi rôznorodá. „Dala som si záležať na tom, aby tam boli všetky štýly, v ktorých sa cítim dobre a ktoré rada spievam. Chcela som, aby pri počúvaní človek nemal pocit, že už ôsmy raz hrá tá istá skladba a chcela som ľuďom predstaviť Mambu vo viacerých speváckych a emočných polohách. Aby vedeli, kto som, čo cítim, čo si myslím… Je to moja zatiaľ najväčšia spoveď, dbala som preto na to, aby som na album dala čo najviac zo seba. Veľa ľudí bude možno v miernom šoku… A to sa priznám, že tých songov bolo pôvodne dvadsaťštyri, takže veľa vecí zostalo ešte predsa len skrytých,“ usmiala sa známa interpretka, pre ktorú je album splneným snom.

„Tento album je ako také moje dieťa a každá pesnička na ňom odkazuje na niečo iné. Chcem prostredníctvom nich donútiť ľudí k zamysleniu, k obrane, k radosti zo života, prebudiť v nich sebaúctu a ukázať im, že nie sú jediní, ktorí sa niekedy cítia zle, ale že všetci v podstate prežívame to isté. Chcem byť ich útechou, keď budú mať pocit, že sú na svete sami. Toto všetko sa už deje, viem to, pretože mi ľudia často píšu naozaj nádherné správy o tom, ako im moja hudba pomáha v ťažkých chvíľach. Takže ja som to všetko iba spojila do jedného obalu,“ uviedla Mamba.

Na svojej prvotine pracovala známa tmavovláska zhruba dva roky. „Mám pocit, že som ten album pripravovala celú večnosť. Prvé pesničky začali vznikať už koncom roka 2014. Pamätám si, ako rýchlo a bezproblémovo som napísala svoju prvú pesničku a ako veľmi som bola prekvapená, keď ľuďom okolo mňa prišla zmysluplná a kvalitná… Následne som zo seba začala chrliť kvantá textov a hudobných liniek, čo sa vo mne za tie roky nazbierali, všetko to išlo krásne ľahko. Vtedy som si naivne myslela, že to stihnem do roku 2015. Vlastne som za celé tie dva roky mala asi desať pevných termínov, kedy album určite vyjde, no miesto toho som zistila, že platí staré známe ‚človek mieni, Pán Boh mení‘ a to doslova. Prešla som si obdobiami, keď som stratila múzu, hlas alebo mi robila obrovské problémy a naťahovačky termínov technika, poprípade zlyhával ľudský faktor,“ vymenovala sympatická tmavovláska, ktorá sa o texty i hudobné linky svojho debutu postarala celkom sama.

„Sama som si vyberala aj každú jednu hudbu a každého producenta. Stala som sa všetkým v jednej osobe – producentkou, vydavateľkou aj distribútorom svojho albumu. Všetko bolo výlučne v mojich rukách. Ako sa totiž hovorí, ‚Čo si neurobíš sám, to nie je poriadne‘,“ zasmiala sa.

Na novinke sa nachádzajú okrem iného aj speváčkine dávnejšie spolupráce s rappermi Elpé a Zverinom a jeden celkom čerstvý duet. „Pesničky s Elpé a Zverinom majú moji fanúšikovia veľmi radi, tak som si povedala, že im urobím radosť. A potom mám na albume ešte jeden duet, a to s mužom, ktorý sa nazval Anonym a sľúbili sme si, že jeho identita zostane utajená,“ prezradila Mamba.

Na štúdiovku okrem toho zaradila aj singel Som v pohode, ku ktorému začiatkom septembra zverejnila videoklip. „Tento singel je tiež, samozrejme, súčasťou albumu, a to i napriek tomu, že zostal pre ľudí, bohužiaľ, nepochopený. Verím, že sa to po vypočutí albumu zmení. Bez ostatných songov je to totiž iba kúsok puzzle, ktorý je vytrhnutý z obrázku, takže niektorým ľuďom môže robiť jeho pochopenie a prijatie trochu problém. Pri zverejňovaní tohto singla sme si však toho boli plne vedomí a rátali sme s tým,“ uzavrela.

Album je fanúšikom a fanúšičkám k dispozícii zatiaľ len na speváčkinej webstránke www.madshop.sk. Na pulty obchodov by sa mal dostať 3. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #debut #speváčka #album #pieseň #spoveď #Dáša Mamba Šarközyová #oneskorenie

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...