Michal David sa na staré kolená zosmiešňuje. V novom muzikáli

Český hudobník Michal David sa nebojí vystreliť si sám zo seba. Dôkazom je pripravovaný muzikál s názvom Je třeba zabít Davida, v ktorom zaznejú práve hity 39-ročného speváka.

25.03.2010 15:50
Janka Daňová, Michal David a Katarína Hasprová
Spevák Michal David so slovenskými speváčkami Janou Daňovou (vľavo) a Katarínou Hasprovou.
debata

Premiéra je naplánovaná na 28. apríla v pražskom Divadle Broadway. Réžie sa ujal Radek Balaš. V príbehu, ktorý sa odohráva v roku 2060, sa rozhodnú kritici populárneho skladateľa zlikvidovať. Do minulosti vyšlú dvoch hlupákov, ktorí ho majú „rozbiť“ na molekuly, a to prístrojom príznačne pomenovaným „molekulátor“.

„Pracujeme so satirou, čiernou groteskou a absurdným humorom,“ vysvetlil Balaš. Tvorcovia vychádzali z osvedčených filmových trhákov, akými sú Horúce strely (1991, 1993) alebo Lietajúci cirkus Montyho Pythona (1969–1974). „Z týchto koreňov náš crazy muzikál čerpá, ale samozrejme reagujeme aj na české reálie,“ dodal režisér, ktorý je spolu s producentom Oldřichom Lichtenbergom, Richardom Genzerom a Michalom Suchánkom tiež autorom scenára. „Ironizujeme samých seba, muzikálové klišé, známych hrdinov aj filmové hity,“ uzavrel Balaš.

Nápad napísať muzikálovú komédiu vzišiel aj z kritického pohľadu médií na populárnu tvorbu Michala Davida. Spoluautorom muzikálu je spevákov dlhoročný kolega a skladateľ Zdeněk Barták. „Považujem túto prácu za hľadanie hraníc hudobného divadla,“ uviedol. V hlavných úlohách sa predstavia herci Ivan Vyskočil, Bára Štěpánová, Bohouš Josef, Iva Pazderková či Roman Vojtek, v roli upratovačky, ktorá sa mení na Kleopatru, Monika Absolonová, Ilona Csáková aj Leona Machálková.

Malého Michala Davida si zahrá šesťročný Filip Antonio, ktorý sa predstavil aj v českej komédii Líbáš jako Bůh (2008). V projekciách sa objaví animovaný David, ďalej hokejista Jaromír Jágr aj spevák Karel Gott. „Božský Kája“ by mal zaspievať novo zaranžovanú skladbu Decibely lásky.

debata chyba

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...