Niekdajší sexsymbol Francúzska oslavuje sedemdesiatku

Jane Birkin bola sexsymbolom 70. rokov A ako femme fatale očarila mnohých mužov.

14.12.2016 00:00
debata

Herečka, režisérka a speváčka Jane Birkin sa narodila v Londýne, hviezdou sa ale stala najmä na francúzskej kultúrnej scéne. Na svojom konte má päťdesiatku filmov a 20 albumov vrátane živých nahrávok. Femme fatale a sexsymbol 70. rokov vošla do povedomia taktiež spolužitím s veľkou osobnosťou Francúzska – šansoniérom a burlivákomom Sergom Gainsbourgom. Birkin, ktorá sa angažuje aj v humanitárnych aktivitách, oslavuje 14. decembra sedemdesiatku.

Jane Birkin na zábere z roku 1972. Foto: Profimedia
Jane Birkin Jane Birkin na zábere z roku 1972.

Kariéru začala v roku 1966 ako jedna z modeliek v slávnom filme Zväčšenina režiséra Michelangela Antonioniho. Neskôr sa zoznámila so svojím neskorším manželom, spevákom, skladateľom, textárom a hercom Gainsbourgom. V roku 1969 dvojica vydala svoj najslávnejší a kvôli otvorenému sexuálnemu podtextu aj veľmi kontroverzne prijatý hit Je t'aime, moi non plus.

Aj keď je Birkin zapísaná skôr ako herečka, ktorá pracovala s takými veličinami, akými sú režiséri Jacques Rivette alebo Patrice Chéreau, rešpekt kritiky si získala aj za mikrofónom. Spolupracovala s radom hudobníkov rôznych žánrov, medzi ktorými sú napríklad Bryan Ferry, frontman kapely Placebo Brian Molko, Manu Chao, Yann Tiersen, Goran Bregović alebo Beth Gibbonsová z Portishead.
Jane Birkin na zábere z roku 1972.
Herečka Brigitte Bardot (hore) s kolegyňou Jane...
+3Herečka Jane Birkin a taliansky herec Sergio...

S Gainsbourgom (1928 – 1991), potomkom ruskej židovskej rodiny, tvorila Birkin slávny pár svojej doby, žili spolu 12 rokov. Ich dcéra Charlotte (45) dnes ide v stopách rodičov. Preslávila sa najmä účinkovaním vo filmoch Larsa von Triera.

Jane Birkin na festivale v Rio De janeiro v... Foto: SITA/AP, Silvia Izquierdo
Jane Birkin Jane Birkin na festivale v Rio De janeiro v roku 2007.

V roku 1984 bola po Birkinovej pomenovaná kabelka francúzskej spoločnosti Hermes (takzvaná birkinka), ktorá sa predáva v niekoľkých prevedeniach. Cena žiadaného módneho doplnku sa začína na cene 9 000 amerických dolárov a záujemkyne o ňu čakajú v poradovníku aj tri roky.

Šarmantnej herečke nie sú ľahostajné charitatívne aktivity. Spolupracuje s organizáciou Amnesty International v rámci boja proti AIDS a v kampani za práva imigrantov. Cestuje po svete, pracuje s deťmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sexsymbol #Charlotte Gainsbourg #sedemdesiat #Jane Birkin #Sergo Gainsbourg

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....