Beáta Dubasová nedá dopustiť na východniarske jedlá

Slovenská speváčka Beáta Dubasová uznáva dodržiavanie vianočných tradícií.

25.12.2016 00:00
Medzi hosťami nechýbala ani speváčka Beáta... Foto:
Speváčka Beáta Dubasová.
debata

„V našej rodine sa snažíme dodržiavať vianočné zvyky. Varíme tradičné východniarske jedlá, kyslú hubovú polievku, aj hubovú máčanku, ktorá sa podáva so sladkým kysnutým koláčom. Ani kapor na masle s majonézovým šalátom nemôže chýbať! A tiež rôzne koláčiky, či zákusky. Každý rok upečieme aj nejaký nový a jeden z tých zaužívaných zas vynecháme – ale potom si hovorím, ach, mali sme ho upiecť, jednoducho akosi chýba!“ zasmiala sa v rozhovore. „Vianoce trávime buď na východe u mojej mamičky a brata, alebo oni prídu za nami do Bratislavy. V poslednom čase však Vianoce vnímam najmä ako výnimočné a krásne stretnutie celej rodiny. Pred pár rokmi sa nám stalo, že prekvapujúco prišla aj sestra s rodinou, ktorá žije už roky v Nemecku. Vtedy nás bolo pri vianočnom stole spolu trinásť. To bolo super, aj keď sme mali už problém s riadom, ale spomíname na to radi so smiechom aj s nostalgiou,“ pousmiala sa Dubasová.

Známa speváčka obľubuje i vianočné pesničky a koncerty. „Mám rada vianočné pesničky, a keď niektorú moju obľúbenú práve hrajú v rádiu, dojíma ma to. Žijem vyše tridsať rokov na západe v Bratislave a neviem si napríklad predstaviť cestu domov na východ bez pesničky Driving Home for Christmas od Chrisa Rea. Mám rada aj Tichú noc – tú vnímam odjakživa, aj stovky jej rôznych hudobných prevedení, ale stále má v sebe silné posolstvo. Existuje množstvo verzií a naspievalo ju veľa spevákov vrátane mňa. Vychutnávam si aj vianočné koncerty, tie majú úplne inú atmosféru ako tie letné. Vtedy sú koncerty viac rozšafné, veselé, ale ako prichádza čas Vianoc, všetko sa tak prirodzene spomaľuje a aj repertoár tomu prispôsobujeme,“ poznamenala Dubasová, ktorá vraj zažíva každý rok pred Vianocami hektické obdobie.

„Pred Vianocami veľa koncertujem a spievam na rôznych charitatívnych podujatiach. Práve vtedy však najviac vnímam, že sú ľudia k sebe akosi prirodzene lepší aj milší,“ podotkla speváčka, ktorá každý rok počas sviatkov strávi vianočný čas aj pozeraním vianočných rozprávok. „Vianoce sa snažím si užívať, aj sa veľmi rada vraciam do detstva. Napríklad, takého Mrázika či Popolušku si nenechám ujsť. Môj muž mi hovorí, 'Neverím, že to zase pozeráš… však si to už videla… ' Naozaj som to videla už asi stokrát, ale napriek tomu, k tej atmosfére to skrátka patrí. Ovládam spamäti celé pasáže z Popolušky či z Mrázika. A keď pripravujeme štedrovečernú večeru, neviem si to predstaviť ani bez vianočných kolied a piesní,“ uzavrela speváčka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Beáta Dubasová

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...