Učiteľ jej povedal, že znie ako koza. Shakira dobyla svet a oslavuje

Patrí k najúspešnejším speváčkam Latinskej Ameriky. Je dvojnásobnou držiteľkou hudobnej ceny Grammy aj osemnásobnou držiteľkou Latin Grammy Awards, ktoré sa udeľujú španielsky alebo portugalsky spievajúcim umelcom. A predala už vyše 70 miliónov albumov.

01.02.2017 00:00
Shakira Foto: ,
Speváčka Shakira na archívnom zábere.
debata (8)

Jej hity Whenever, Wherever, Hips Do not Lie alebo futbalová hymna Waka Waka dobyli hitparády v niekoľkých krajinách sveta. Za úspechom kolumbijskej speváčky Shakiry, ktorá sa narodila 2. februára 1977, stojí nielen podmanivý hlas, ale aj sexi krivky a zručnosti v brušnom tanci.

Sama Shakira nepopiera, že za svoju obľubu vďačí atraktívnemu zovňajšku. „Stačí sa dobre nalíčiť, občas sa správne zavlniť a len máličko na fotkách ukázať,“ vysvetlila pred časom s nadsázkou svoj recept kráska sa snedou pleťou a blonďavými vlasmi.

Speváčka Shakira si prevzala cenu 'Crystal Award'.
Shakira uviedla svoj nový parfum Dance v Sao...
+9Shakira ana premiére filmu "Zootopia" v Los...

Popová diva doteraz vydala desať štúdiových albumov, ten zatiaľ posledný, pomenovaný jednoducho Shakira vyšiel v roku 2014. Zatiaľ čo v Latinskej Amerike patrila medzi hviezdy už od polovice deväťdesiatych rokov, na Západe sa jej podarilo preraziť až s piatym albumom Laundry Service (2001).

Shakira zároveň patrí k najobľúbenejším celebritám na sociálnych sieťach. Je prvou osobou, ktorej profil, dosiahol na Facebooku 100 miliónov tzv. „lajkov“. Stala sa aj prvým človekom kolumbijského pôvodu, ktorý získal hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

Shakira so synmi Milanom (vľavo) a Sashom. Foto: Shakira/Instagram
Shakira Shakira so synmi Milanom (vľavo) a Sashom.

Od októbra 2003 je veľvyslankyňou detského fondu OSN (UNICEF). Založila nadáciu, ktorá podporuje vzdelávacie projekty. Tie sa netýkajú len výstavby nových škôl, ale napríklad aj zabezpečenia školských desiat. V roku 2014 navrhla rad detských hračiek pre značku Fisher-Price.

V minulosti speváčka čelila aj obvineniu z plagiátorstva, v auguste 2014 rozhodol newyorský súd, že jej pieseň Loca je plagiátom piesne Loca con su Tiguere, ktorú v 90. rokoch zložil dominikánsky skladateľ Ramon „Arias“ Vasquez. Súčasťou rozsudku bolo vyrovnanie medzi nahrávacou spoločnosťou Shakiry a spoločnosťou, ktorá vlastní práva na pieseň od Vasqueza. Predvlani v auguste však rovnaký súd rozhodol o tom, že dôkazy, predložené právnikmi Vasqueza, sú falošné a pôvodný rozsudok zrušil.

Shakira, celým menom Shakira Isabel Mebarak Ripollo, musela na ceste za slávou preukázať aj značnú cieľavedomosť. Narodila sa 2. februára 1977 v kolumbijskej Barranquille a ešte na základnej škole vraj dievčaťu s libanonskými (po otcovi) a katalánsko-talianskymi (po matke) predkami učiteľ hudby povedal, že mu jej hlas pripomína kozu. Ona sa ale nevzdala a cez spevácku súťaž sa v roku 1991 dostala až k prvému kontraktu.

Kolumbijská speváčka Shakira a jej priateľ... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Shakira a Gerard Piqué Kolumbijská speváčka Shakira a jej priateľ Gerard Piqué.

Skutočnou hviezdou sa ale stala až o päť rokov neskôr, keď jej tretí album Pies descalzos (Bosé nohy) slávil úspech v celej Latinskej Amerike. Tá jej ale začala byť malá a Shakira chcela preraziť aj inde. V tom jej značne pomohli skúsenosti manažéra Emilia Estefana. Ten už v 80. rokoch stál za americkým úspechom svojej manželky, kubánskej rodáčky Glorie Estefanovej. Shakira, ktorá sa autorsky podieľa na hudbe i textoch, sa ale chcela najskôr poriadne naučiť anglicky. V tom jej veľmi pomohla poézia Leonarda Cohena alebo Walt Whitman. „Napadlo ma, že keď mám napísať celý album v angličtine, bude najlepšie si vziať ponaučenie z toho najlepšieho, čo bolo v angličtine napísané,“ spomínala neskôr.

Námaha sa nakoniec vyplatila, z albumu Laundry Service sa predalo vyše 20 miliónov kusov. Aj ľudia mimo latinskoamerických krajín sa presvedčili o pravdivosti slov pred tromi rokmi zosnulého nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Gabriela Garcíu Márqueza, ktorý o svojej krajanke napísal: „Shakirina hudba nesie pečať originality, nikto nevie spievať a tancovať ako ona. Len ona dokáže byť tak nevinne zmyselná.“

Jej partnerom je o desať rokov mladší futbalista klubu FC Barcelona Gerard Piqué, s ktorým sa spoznala na futbalovom šampionáte v JAR v roku 2010. V januári 2013 sa páru narodil syn Milan, druhý syn Sasha sa narodil o dva roky neskôr.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #rodina #hudba #Shakira #jubileum #štyridsiatka #zivot #Latinská Amerika

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...