Polanski je voľný! Švajčiari ho do Ameriky nevydajú

Švajčiarsko nevydá svetoznámeho filmového režiséra poľského pôvodu Romana Polanského (76) na trestné stíhanie do USA, kde čelí obvineniu zo sexuálneho zneužitia maloletej spred 33 rokov.

12.07.2010 15:20
Roman Polanski Foto:
Režisér Roman Polanski je voľný.
debata

Na tlačovej konferencii v Berne to oznámila švajčiarska ministerka spravodlivosti Eveline Widmerová-Schlumpfová. Ako sa uvádza vo vyhlásení ministerstva spravodlivosti, dôvodom tohto rozhodnutia je skutočnosť, že nie je možné s určitosťou vylúčiť pochybenie v žiadosti americkej strany o vydanie. Do úvahy sa podľa ministerstva brali aj národné záujmy a Polanski je teraz voľný.

Polanského zatkli v sobotu 26. septembra 2009, keď pricestoval do švajčiarskeho Zürichu na filmový festival prevziať si cenu za celoživotné dielo. Režisér takých kultových filmov, ako napríklad Čínska štvrť a Rosemary má dieťatko, opustil územie USA ešte v roku 1978, po tom, čo ho súd usvedčil zo sexuálneho vzťahu s 13-ročným dievčaťom. Jeho vtedajšia obeť svoju žalobu síce dávno stiahla a Polanskému nielen verejne odpustila, ale aj opakovane žiadala o ukončenie jeho trestného stíhania, americkú justíciu to však nepresvedčilo.

Umelec, ktorý po troch desaťročiach života vo Francúzsku disponuje aj francúzskym občianstvom, musel tak v roku 2002 rezignovať aj na účasť na slávnostnom udeľovaní Oscarov, na ktorom ocenili touto prestížnou cenou jeho snímku Pianista.

Od decembra bojoval Polanski proti svojmu vydaniu do zámoria za pomoci právnych zástupcov z domáceho väzenia v horskej chate v Gstaade, kde ho okrem iných navštívil aj francúzsky spevák Johnny Hallyday, jeden z umelcov, ktorí mu verejne vyjadrili podporu.

Za jeho prepustenie z väzenia sa už krátko po zadržaní vyjadrili napríklad herečky Fanny Ardant a Monica Bellucci, režiséri Ettore Scola, Wong Kar-wai a Costa-Gavras, ale aj prezident Medzinárodného filmového festivalu v Cannes Gilles Jacob. Práve na tejto prehliadke sa v máji tohto roku zrodila aj petícia na podporu Polanského, medzi signatárov ktorej patrili napríklad renomovaní režiséri Jean-Luc Godard a Bertrand Tavernier, ako aj herec a režisér Mathieu Amalric.

Švajčiarsko postoj v kauze opakovane menilo, naposledy čakalo na rozhodnutie kalifornskej justície. Bern avizoval, že chce Polanského vydať do zámoria iba v prípade, ak vysvitne, že ho tam čaká vyšší ako šesťmesačný trest väzenia.

Žiadosti Polanského právnikov o proces v neprítomnosti alebo zrušenie celého súdneho stíhania kvôli procesným chybám súd v Los Angeles zamietol.

debata chyba

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...