Polanskeho obeť je rada, že ho Švajčiarsko nevydá do USA

Žena, s ktorou mal v roku 1977 v čase jej neplnoletosti pohlavný styk filmový režisér Roman Polanski, je spokojná s pondelňajším rozhodnutím švajčiarskej justície, že režiséra do USA na ďalšie stíhanie nevydá. Píše o tom agentúra Reuters.

13.07.2010 15:40
Roman Polanski Foto:
Režisér Roman Polanski.
debata

Štyridsaťšesťročná matka troch detí Samantha Geimer už v minulosti opakovane žiadala americké súdy, aby upustili od prenasledovania Polanskeho. „Som s tým rozhodnutím spokojná a dúfam, že štátny zástupca prípad uzatvorí a tým sa to raz a navždy skončí,“ povedala Geimer francúzskemu rádiu Europe 1.

Polanski sa k pohlavnému styku s vtedy trinásťročnou Geimerovou v USA priznal po dohode so súdom, že dostane trojmesačný trest väzenia. Omámil ju vtedy šampanským a liekmi. V roku 1978 však z USA ušiel. Zdôvodnil to tým, že už zosnulý sudca Lawrence Rittenband vraj chcel porušiť zmluvu o forme trestu.

Režisér sa USA vyhýbal, vlani v septembri ho zatkli vo Švajčiarsku, keď prišiel na filmový festival. Polanskeho žena, francúzska herečka a speváčka Emmanuelle Seigner, označila švajčiarske rozhodnutie za úľavu. „Je to koniec nočnej mory, najmä pre naše deti,“ povedala francúzskemu denníku Libération.

Rozhodnutie, že Švajčiarsko režiséra pôvodom z Poľska do USA nevydá a že ho prepustí z desať mesiacov trvajúceho domáceho väzenia, bolo mimoriadne privítané najmä v jeho druhej vlasti – vo Francúzsku.

Polanskeho kroky po prepustení z chaty vo švajčiarskom Gstaade odmietol jeho právnik komentovať. Špekuluje sa o jeho ceste do Francúzska, kde pred svojím zatknutím dlhodobo žil. Američania dali najavo, že sa nechystajú zrušiť zatykač na Polanskeho. Pokiaľ režiséra zatknú v inej krajine, s ktorou má USA zmluvu o vydávaní zločincov, bude sa Washington znovu usilovať o jeho vydanie.

debata chyba

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...