Oliver Stone sa ospravedlnil za antisemitské výroky

Oscarový režisér Oliver Stone sa ospravedlnil za svoje výroky pre Sunday Times, v ktorých zľahčoval holokaust, obhajoval iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda a sťažoval sa na vplyv židov v Spojených štátoch amerických.

28.07.2010 08:31
Josh Brolin a Oliver Stone Foto:
Režisér Oliver Stone (vpravo) bol vždy kontroverzný.
debata

„Snažil som sa nájsť širší historický význam ohavností, ktoré Nemci páchali na mnohých ľuďoch. Veľmi netaktne som to spojil s holokaustom, za čo sa ospravedlňujem a hlboko to ľutujem,“ uviedol Stone vo vyhlásení. Ospravedlnenie prišlo po tom, ako izraelský minister pre informácie a diaspóru Juli Edelstein označil Stoneove vyjadrenia za rasistické a antisemitské a uviedol, že je mu z nich zle.

„Odhliadnuc od ignorácie, ktorú svojimi komentármi dokázal, jeho démonizácia židov môže viesť k pokračovaniu Protokolov sionských mudrcov,“ povedal minister, pričom narážal na dokument o údajných plánoch židov na ovládnutie sveta, ktoré mnohí odborníci označili za podvrh vytvorený koncom 19. storočia v Paríži agentmi cárskej tajnej polície na šírenie antisemitských nálad. „Keď človek v Stoneovom postavení hovorí takéto veci, môže to viesť k novej vlne antisemitizmu a antiizraelizmu a židovským komunitám a jedincom môže spôsobiť skutočnú ujmu,“ dodal.

V interview režisér povedal, že tak silné sústredenie Ameriky na holokaust bolo výsledkom židovskej dominantnosti v médiách. „To je ich hlavný lobbing v Spojených štátoch. Tvrdo pracujú. Stoja nad každým príspevkom, je to najsilnejšie lobovanie židov vo Washingtone,“ vyjadril sa.

V dokumentárnom seriáli s názvom Secret History of America sa chystá podľa vlastných slov uviesť do nových súvislostí Hitlera so Stalinom. „Hitler spôsobil viac škody Rusom než židom, zabil ich 25 až 30 miliónov,“ uviedol Stone, ktorý sa nedávno stretol s Ahmadínedžádom. Podľa neho je americká politika proti Iránu „otrasná“.

„Irán určite nie je dobrý chlapček. Ale nepoznáme celý príbeh!“ Riaditeľ izraelského Centra Simona Wiesenthala rabín Marvin Hier povedal, že „hovoriť o uvádzaní Adolfa Hitlera do kontextu je ako uvádzať do nejakého kontextu rakovinu, namiesto toho, aby sme pomenovali rakovinu ako to, čím naozaj je – hrozná choroba. A tak treba posudzovať aj Hitlera – ako čisté zlo“.

debata chyba

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...