Karel Roden: Keď sú veci dokonalé, pre mňa prestávajú mať krásu

Českému hercovi Karlovi Rodenovi vliezla rola Jana Masaryka, ktorého stvárnil v historickom filme Masaryk (2016) režiséra Juliusa Ševčíka, doslova pod kožu.

17.03.2017 00:00
Karel Roden Masaryk Foto:
Karel Roden v hlavnej úlohe filmu Masaryk.
debata

"Po tých mesiacoch mám pocit, že Jana už poznám. Prežil som s ním celé nakrúcanie a napadli mi počas realizácie filmu rôzne veci. Urobil som si svoj názor. Netvrdím, že je to dogma a že to tak naozaj bolo, len som si predstavoval, aký by mohol byť a čo by bolo najlepšie pre ten príbeh a postupne som pochopil, prečo sa asi zachoval tak, ako sa zachoval. Bol to podľa mňa šarmantný človek a mal v sebe niečo, čo ma strašne bavilo, takú ledabolú eleganciu. A páčilo sa mi, že mal aj svoje chyby, nebol to úplný silák,“ povedal Roden počas stredajšieho stretnutia s médiami. "Mne sa páči, keď niekto urobí chybu a niečo pokašle. Je to omnoho emotívnejšie, tá chyba je niekedy až krásna, aspoň ja to tak vnímam. Keď sú veci dokonalé, tak pre mňa prestávajú mať krásu,“ priblížil herec.

Roden s režisérom o Masarykovi počas nakrúcania intenzívne diskutoval. Dialóg so Ševčíkom bol pritom podľa neho veľmi kreatívny. "Keď stvárňujete nejakú postavu, tak sa nad ňou zamýšľate a snažíte sa prísť na to, aký ten človek je alebo bol a čo je za jeho vonkajšími prejavmi zapísané. O tom sme sa s Juliusom až do konca natáčania veľa bavili a vždy sme na niečo prišli. Keď sme mali postavenú nejakú konkrétnu scénu, vždy sme si hovorili, ako by asi reagoval, ako by sa tváril… Preto sa mi páčila práca s Juliusom, on bol veľmi tvorivý a otvorený čomukoľvek, nemal predstavu, že niečo musí nejako byť. Robilo sa nám spolu dobre. Scény sme vždy pred nakrúcaním vyskúšali a doladili. Tak by to malo byť, lebo keď v tom nemáte jasno, tak sa to spraví buď rýchlo a je to blbé alebo sa človek zastaví niekde v polovici a rieši nejaké technické veci,“ podotkol 54-ročný herec.

Kvôli Masarykovi musel Roden prejsť i výraznou fyzickou premenou. "Trošku som stlstol a mal som oholenú hlavu, no hlavná zmena, ktorá sa u mňa odohrala, bola skôr psychická a vtedy je jedno, či stlstnete alebo zostanete, akí ste. Tieto veci sú pre mňa hrozne zanedbateľné, aj keď chápem, že pre diváka to je podstatné, lebo na základe toho má potom nejaký pocit z filmu. No pre mňa ako Karla to nie je nič, na čo by som bol nejako pyšný,“ zasmial sa rodák z Českých Budějovíc.

K stvárneniu svojej úlohy sa však postavil nanajvýš zodpovedne. "Snažili sme sa aj s Juliusom všetko robiť tak, aby sme mali čisté svedomie, že sme to v ten daný moment urobili najlepšie, ako sme mohli a ako sme mysleli, že je to správne. Pre mňa bolo najdôležitejšie Janovi porozumieť. To je hrozne ťažké a ľudia moc nechápu, keď to hovorím, ale ja nie som herec v pravom slova zmysle, že by som nejaké veci vedel zahrať. Ja musím tej postave naozaj rozumieť, musí mi vliezť pod kožu. Pokiaľ jej nerozumiem, tak to zahrať neviem. To je potom hrozne na mne vidieť a je to strašne zlé, som úplne vedľa,“ povedal Roden. "Dúfam teda, že som Jana Masaryka zahral dôveryhodne. Po českej premiére som totiž dostal e-mail od jednej pani, ktorá mi písala, že by ju zaujímalo, či som sa vôbec s tým Janom Masarykom zoznámil, že on vraj vôbec taký nebol a že jej to dosť prekáža,“ dodal s úsmevom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Roden #Masaryk

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...