Tínedžerka meria vyše dva metre - hrozí jej vraj smrť, ona túži po móle

Pri pohľade do tváre pôsobí Elsany Silva ako bežná brazílska tínedžerka. Akurát, že na väčšinu ľudí hľadí zvrchu. Meria totiž 206 centimetrov.

31.08.2010 11:18
Elisany Silva Foto:
Hoci nevyzerá ako jej rovesníčky, vyše dva metre merajúca štrnásťročná Elisany Silva sa tvári šťastne.
debata

Len štrnásťročné dievča ž brazílskeho mesta Braganca, ktoré sa nachádza v brazílskom štáte Para, vyrástlo tak rýchlo, že čoskoro muselo prestať chodiť školským autobusom. Problémom bola, samozrejme, jej výška. „Nemohla som preto chodiť ani do školy,“ vysvetlila pre lokálnu televíziu Elisany. Škola sa totiž nachádza niekoľko kilometrov od jej domova.

Dievčatám, ktoré túžia byť modelkami, často... Foto: Reuters
Elisany Silva Dievčatám, ktoré túžia byť modelkami, často chýba potrebná výška. Problém u pôvabnej Elisany môže byť iný - čo ak bude privysoká?

Ani pod rodnou strechou to však tínedžerka nemá jednoduché. „Keď som doma, je to ťažké. Hlavou často narazím do dreveného stropu,“ citoval Silvu britský Daily Mail. Dievča, ale aj jej rodina, ktorú tvorí okrem rodičov aj dvanásťročná sestra Talisia, veria, že za extrémnu výšku môže zriedkavá choroba. Či to tak naozaj je, však nik zatiaľ nepreukázal. Dôvod je prozaický – rodičia nemajú peniaze na lekárske vyšetrenia svojej štíhlej vysokánskej dcéry.

Podľa odborníka, ktorý dievča osobne nevyšetril a usudzoval len z fotografií, existuje možnosť, že Elisany bude trpieť vážnymi zdravotnými problémami. Podľa neho sa dá špekulovať o poruche nazvanej gigantizmus, pri ktorej telo produkuje priveľké množstvo rastových hormónov. Dievčaťu vraj hrozí, že postupne by jej mohli služby vypovedať ľadviny, štítna žľaza aj vaječníky. „Pre jej zdravie to môže znamenať seriózne komplikácie. Prípadne až smrť,“ upozorňuje odborník, na ktorého sa odvoláva Daily Mail. Ten dokonca predpokladá, že dievča bude ďalej rásť.

Štrnásťročná Elisany Silva na pláži v rodnom... Foto: Reuters
Elisany Silva Štrnásťročná Elisany Silva na pláži v rodnom meste.

Či si však rodičia budú môcť dovoliť liečbu dcéry, je otázne. „Veľmi som si želala, aby prestala rásť a vyzerala ako iné dievčatá. Viem, že sa pre svoju výšku cíti čudne a túži byť ako ostatní,“ uviedla podľa Daily Mail Elisanina mama Ana Maria Silva.

Mladá slečna sa vraj snaží na problémy nemyslieť a momentálne sa upína k svojmu snu – byť modelkou. Prvú príležitosť údajne dostane na prehliadke v Belem, kde sa objaví na móle ako nevesta. Možno práve modelingová kariéra jej pomôže získať finančné prostriedky na liečbu a vyšetrenia. Ale ktohovie, čo na ňu povedia ostatné kolegyne. Veď aj medzi vysokými modelkami bude táto slečna vyčnievať.

Hoci nevyzerá ako jej rovesníčky, vyše dva...
Hoci nevyzerá ako jej rovesníčky, vyše dva...
+3Štrnásťročná Brazílčanka Elsany Silva meria 206...
debata chyba

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...