Cliff Richard urovnal spor s políciou, vadila mu odvysielaná razia

Sedemdesiatšesťročný spevák minulý rok zažaloval políciu grófstva South Yorkshire a televíznu a rozhlasovú spoločnosť BBC za odvysielanie policajnej razie v jeho dome v roku 2014, pričom požadoval od nich odškodné.

27.05.2017 18:00
Cliff Richard Foto: ,
Britský spevák Cliff Richard na archívnej snímke.
debata

Anglický spevák Cliff Richard urovnal spor s políciou grófstva South Yorkshire. Tú, ako aj britskú televíznu a rozhlasovú spoločnosť BBC, vlani zažaloval za odvysielanie policajnej razie v jeho dome v roku 2014 a súdnou cestou od nich žiadal bližšie nešpecifikované odškodné. Dohodu medzi 76-ročným rodákom z indického mesta Lucknow a políciou oznámili ich právni zástupcovia na piatkovom pojednávaní na Vrchnom súde v Londýne.

Spomínaná razia bola súčasťou vyšetrovania speváka, ktorý v tom čase čelil obvineniam zo sexuálneho zneužitia maloletého chlapca. Incident sa údajne stal v 80. rokoch minulého storočia. Prokuratúra však v júni 2016 prípad uzavrela s tým, že voči spevákovi neexistuje dostatok dôkazov. Polícia grófstva South Yorkshire a neskôr aj BBC sa Richardovi za nepríjemnosti ospravedlnili. Interpret sa viackrát vyjadril, že dvojročné vyšetrovanie a medializácia kauzy mu spôsobili psychickú ujmu a následne v júli podal na obe inštitúcie žalobu.

BBC odmieta spevákovi požadované odškodné vyplatiť argumentujúc, že bolo jej povinnosťou informovať o vyšetrovaní. „Povinnosťou BBC je prinášať správy, ktoré sú vo verejnom záujme,“ uviedol vo vyhlásení hovorca spoločnosti. Ako vysvetlil, predošlé vyšetrovania druhých osobností v súvislosti so sexuálnym zneužívaním detí boli faktormi, ktoré z vyšetrovania a následného rozhodnutia polície urobili správu vhodnú na vysielanie. Richard však tvrdí, že živé vysielanie policajnej razie narušilo jeho súkromie.

Cliff Richard, vlastným menom Harry Rodger Webb, je jedným z najúspešnejších britských hudobníkov. Počas kariéry vydal 45 štúdiových albumov, 11 živých nahrávok, 15 kompilácií či 46 EP nahrávok. Je držiteľom troch BRIT Awards vrátane ceny za mimoriadny prínos hudbe, ktorú dostal v roku 1989. O šesť rokov neskôr mu britská kráľovná udelila titul rytiera.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #spor #Cliff Richard

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...