Gianni Versace - Hviezdam dodával lesk

Dvadsiate storočie malo mnoho slávnych mien, ktoré formovali módu. Gianni Versace medzi ne nepochybne patrí. Od tragickej smrti slávneho Taliana, ktorý obliekal princeznú Dianu či speváčku Cher, uplynie 15. júla dvadsať rokov.

01.07.2017 00:00
Gianni Versace Foto:
Gianni Versace s modelkami Christie Turlington a Lindou Evangelista.
debata

Versaceho meno sa stalo synonymom luxusu, okázalého štýlu, ale aj výrazného ženského sexepílu. Módny návrhár Gianni Versace sa v 90. rokoch nachádzal na vrchole svojej tvorivej kariéry. Jeho kreácie patrili medzi najospevovanejšie aj najviac fotografované. Hoci študoval architektúru, v pomerne mladom veku sa naučil šiť a následne sa celkom naplno oddal práci v módnej sfére. „Móda prišla ku mne sama, nemusel som spraviť jediný krok,“ vyhlasoval potom fatalisticky v mnohých rozhovoroch. Prvé kolekcie vytvoril už v roku 1972, no butik so slávnym priezviskom v názve prišiel až o šesť rokov neskôr.

Rodák z Reggio Calabria sa zaradil do málopočetnej skupiny tvorcov, ktorí odštartovali odevný biznis celkom sami a bez cudzej investície. V ateliéri Versace sa všetko odohrávalo za rodinným stolom a samotný Gianni popri tvorbe a navrhovaní riešil aj ekonomické záležitosti. Do nich neskôr vstúpila aj jeho sestra Donatella a následne úzky tím priateľov a spolupracovníkov.

Gianni Versace a Elizabeth Taylorovou. Foto: SITA/AP
versace a elizabeth tylor Gianni Versace a Elizabeth Taylorovou.

Značka Versace sa stala synonymom výnimočnosti v čase, keď sa módnemu domu podarilo podchytiť si pár celebritných klientov. A nie hocijakých. Versace obliekal Eltona Johna aj Michaela Jacksona, vďaka čomu získal prezývku „rock'n'rollový dizajnér“. Popri známych mužoch tvoril najmä pre slávne ženy a tie k odevnej firme so znakom medúzy v logu pritiahli pozornosť celého sveta.

Blízkou priateľkou Versaceho sa po rozvode s princom Charlesom stala princezná Diana, obliekal aj Cher či Madonnu, alebo monackú princeznú Caroline. Ich popularita a medializácia prinášala značke pozornosť verejnosti – klientely aj médií. Napriek tomu, že boli vzormi pre verejnosť, Versace upozorňoval, že ženy by nemali lacno podliehať trendom. „Nedovoľte móde, aby vás vlastnila. Vy sami sa rozhodujete, kto ste a kým chcete byť spôsobom, čo nosíte, a tiež tým, ako žijete,“ znie jeden z jeho najznámejších výrokov. A možno aj preto mnohé jeho kreácie vošli do histórie ako ikonické.

Hugh Grant s herečkou Elizabeth Hurley v... Foto: SITA/AP
Hugh Grant Hugh Grant s herečkou Elizabeth Hurley v ikonických šatách od Versaceho.

V oficiálnom zozname najslávnejších šiat módnej histórie sa nachádzajú v prvej päťke až dva modely Versace – prvým sú čierne šaty po bokoch zopnuté zlatými zapínacími maxišpendlíkmi. V roku 1993 ich predviedla na sebe herečka Elizabeth Hurley. O sedem rokov neskôr, už po Gianniho smrti, to bola Jennifer Lopez na cenách Grammy – zelené vzorované šaty Versace, ktoré vytvorila Donatella Versace, sú dnes múzejným exponátom. Práve sestra známeho tvorcu prevzala žezlo v rodinnej firme po tom, čo 15. júla 1997 Versaceho v jeho dome v Miami zavraždil muž, ktorý sa živil ako spoločník bohatých starších pánov. Polícia dodnes nepozná motív.

Na poslednej rozlúčke s kráľom módy nechýbala... Foto: SITA/AP
Diana, Elton John Na poslednej rozlúčke s kráľom módy nechýbala princezná Diana či Elton John.

3 x Gianni Versace

  • v roku 1997 sa objavil vo filme Spiceworld, ale scény s ním nakoniec vystrihli pre nečakanú smrť návrhára
  • pripravil kostýmy do seriálu Miami Vice, do filmu Showgirls či Almodovárovho filmu Kika
  • po smrti 50 percent majetku získala jeho neter Allegra, dcéra sestry Donatelly

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Gianni Versace

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...