Obnovený súdny proces s Billom Cosbym bude v novembri

Súd v americkom štáte Pennsylvánia stanovil termín obnoveného súdneho procesu s hercom a komikom Billom Cosbym v prípade údajného sexuálneho napadnutia Andrey Constand z roku 2004.

07.07.2017 16:00
Bill Cosby Foto: ,
Bill Cosby na archívnej snímke.
debata

Sudca Steven O'Neill rozhodol, že proces sa začne 6. novembra. Rozhodnutie prišlo po tom, ako sa júnový proces v tomto prípade skončil bez verdiktu.

Kanaďanka Andrea Constand podala na Cosbyho žalobu ešte v roku 2005, pričom v nej tvrdila, že jej herec v januári 2004 u seba doma hodil do pitia sedatíva a následne ju sexuálne zneužil. Komik následne pod prísahou vypovedal, že si v minulosti zadovážil sedatíva s úmyslom podať ich ženám, s ktorými chcel mať sex. Jednou z podmienok výpovede však malo byť, že prokuratúra nebude Cosbyho v tejto kauze stíhať. Informácie o výpovedi však v júli 2015 prenikli na verejnosť, čo viedlo k tomu, že prokuratúra znovu otvorila prípad a následne Cosbyho obžalovala. Vlani začiatkom januára Cosby požiadal o zrušenie obžaloby s tým, že ňou prokuratúra porušila podmienky spomínanej výpovede. Súd však jeho žiadosť zamietol. Cosby následne zažaloval Constand za porušenie mimosúdnej dohody, žalobu však neskôr stiahol. Začiatkom októbra komik opäť požiadal o zrušenie žaloby tvrdiac, že mu bolo odopreté právo na spravodlivý proces. Aj to však súd zamietol. Herca neskôr zo sexuálneho napadnutia obvinilo viac než 50 žien, obžalobe však čelil iba v súvislosti s Constand.

Súdny proces v tomto prípade začal 5. júna a Constand počas neho vypovedala sedem hodín v rámci dvoch dní. Počas svojej výpovede uviedla, že k sexuálnemu styku s Cosbym nikdy neprivolila a vnímala ho skôr ako mentora. Okrem nej vypovedala aj istá Kelly Johnson, ktorú komik údajne zneužil v roku 1996. Svedkyňa je jedinou ženou, z viac ako 50, ktoré 79-ročného umelca z tohto činu obvinili, a mohla voči nemu vypovedať. Cosby v rámci svojej obhajoby naopak nevypovedal a jeho právnici napadli tvrdenia Constand a poukázali na nezrovnalosti v jej výpovedi. Sudca vyhlásil 17. júna proces za zmätočný po tom, ako sa porotcovia ani po šiestich dňoch rozhodovania nedokázali jednotne vyjadriť, či sa Cosby dopustil trestného činu.

debata chyba
Viac na túto tému: #proces #Bill Cosby

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...