William a Harry ľutujú, že posledný rozhovor s mamou uponáhľali

Britskí princovia William a Harry ľutujú, že keď naposledy telefonovali so svojou matkou, princeznou Dianou, rozhovor s ňou uponáhľali a odbili. Povedali to v televíznom dokumente, ktorý vznikol krátko pred dvadsiatym výročím Dianinej smrti.

24.07.2017 10:00
debata
Archívny záber z rodinného albumu zosnulej... Foto: SITA/AP, The Duke of Cambridge and Prince Harry
princezná Diana a princ Harry Archívny záber z rodinného albumu zosnulej princeznej Diany, na ktorom objíma mladšieho syna Harryho.

„S Harrym sme sa strašne ponáhľali, aby sme jej povedali ahoj,“ spomína 35-ročný princ William v dokumente televízie ITV nazvanom „Diana, naša matka: jej život a odkaz“, ktorý v pondelok uvidia diváci v Británii a Spojených štátoch.

„Už ani neviem, čo som jej vtedy hovoril, … ale zrejme do konca života budem ľutovať, aký krátky ten telefonát bol,“ hovorí 32-ročný Harry o poslednom rozhovore so svojou matkou. Diana chlapcom posledný augustový deň roku 1997 telefonovala z Paríža, kde v ten istý deň zahynula pri dopravnej nehode. V aute išla so svojím priateľom Dodim Al Fayedom, snažili sa uniknúť svorke fotografov.

Harry Dianu opísal ako jedného z „najsamopašnejších rodičov“ s veľkým zmyslom pre humor, čo vraj verejnosť nemala veľmi príležitosť vidieť. Vraj mu radila, že sa môže hnevať, ako chce, len ho pri tom nesmie nikto „načapať“. William zase prezradil niečo zo života privilegovaných de­tí.

Keď mal 12 alebo 13 rokov, jeho matka zariadila, aby na neho po návrate domov zo školy čakali tri najžiadanejšie modelky vtedajšej doby: Cindy Crawford, Christy Turlington a Naomi Campbell. „Celý som sa začervenal a nevedel som, čo povedať,“ hovorí William a priznáva, že mal vo svojej izbe plagáty týchto krások. Svojim vlastným deťom, štvorročnému Georgeovi a dvojročnej Charlotte vraj tiež o svojej matke často rozpráva. „Bola by to skvelá babička … deti by strašne milovala,“ je si istý William.

Tehotná princezná Diana so synom Williamom v... Foto: SITA/AP, The Duke of Cambridge and Prince Harry
Diana so synom Williamom v náručí Tehotná princezná Diana so synom Williamom v náručí. Syna Harryho vtedy ešte len očakávala.

Bratia tiež spomínajú na to, ako bolestne prežívali rozchod svojich rodičov a ako sa vyrovnávali so správou o smrti svojej matky a so všetkým, čo potom nasledovalo.

„Ešte nikto tento príbeh (o súkromí Diany) nerozprával z uhla pohľadu ľudí, ktorí ju poznali lepšie, než ktokoľvek iný a ktorí ju milovali zo všetkých najviac: jej synovia,“ citovala agentúra Reuters producenta filmu Nicka Kenta.

Diváci sa z filmu dozvedia o Dianinej charitatívnej činnosti, v rámci ktorej pomáhala ľuďom nakazeným vírusom HIV alebo bojovala za zákaz nášľapných mín, stranou jeho tvorcovia ponechávajú problémy v jej vzťahu s princom Charlesom, následníkom britského trónu. Avšak podľa autorov dokumentu boli William s Harrym veľmi otvorení a nevyhýbali sa žiadnej téme.

Tento televízny dokument je len jednou z pripomienok dvadsiateho výročia Dianinho úmrtia. Tento rok vo februári sa otvorila výstava oblečenia princeznej, ktorá bola považovaná za módnu ikonu, od soboty sú v Buckinghamskom paláci dostupné na pozretie niektoré jej osobné veci, ako sú napríklad baletné topánky alebo hudobná zbierka.

debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #princ Harry #rýchlosť #princezná Diana

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...