Bol vrátnikom aj umývačom riadu! Dustin Hoffman má osemdesiat

Americký herec Dustin Hoffman má unikátnu schopnosť prevteľovania, založenú na detailnom štúdiu postavy.

08.08.2017 00:00
Dustin Hoffman Foto:
Dustin Hoffman ako Dorothy Michaels v roku 1982 vo filme "Tootsie."
debata

Jeho premeny do rolí sú dokonalé, niekedy komicky dojemné a zostávajú divákom v pamäti. Umelec, známy z filmových hitov Malý veľký muž alebo Tootsie, získal Oscara za snímky Rain Man a Kramerová verzus Kramer. A v roku 2012 si vyskúšal rolu režiséra filmu Kvarteto. Oslavuje osemdesiate narodeniny.

„Chcem sa priblížiť tomu, čo vidím v skutočnom živote. Rád vidím rozstrapatené vlasy, nenalíčené tváre s ich skutočnými uhrami a prirodzenými gestami,“ tvrdí Hoffman. Má povesť herca, s ktorým sa nespolupracuje ľahko, s režisérmi často vedie dlhé diskusie.

Dustin Hoffman na plagáte k filmu Absolvent. Foto: SITA/AP
Dustin Hoffman Dustin Hoffman na plagáte k filmu Absolvent.

A tiež je perfekcionista. Pred rokmi si nasypal do topánky kamienky a hodiny kríval zapadnutým uličkami New Yorku, aby presvedčivo zahral ošumtelého umierajúceho podvodníka v dráme Polnočný kovboj. A inokedy pol roka každé ráno behal pod vedením trénera amerických olympionikov, počas prípravy na rolu študenta v thrileri Maratónec.

Pôvodne sa chcel Dustin Hoffman stať klavírnym virtuózom. Študoval klasickú a džezovú hudbu. Jeho prapredkovia pochádzajú z Rumunska a do Chicaga sa prisťahovali z bukureštského židovského geta. Narodil sa 8. augusta 1937 v Los Angeles. Po roku na losangeleskom konzervatóriu sa ale zapísal do divadelnej školy v Pasadene.

Dustin Hoffman na plagáte k filmu Absolvent.
Dustin Hoffman v roku 1976 - so svojím filmovým...
+5Dustin Hoffman ako  Dorothy Michaels v roku...

Neskôr sa presunul do New Yorku, kde v byte kamaráta Gena Hackmana spal na podlahe. Bol čašníkom, predavačom, vrátnikom, umývačom riadu. A tiež nejaký čas pracoval v psychiatrickej liečebni.

Dustin Hoffman v roku 1976 - so svojím filmovým... Foto: SITA/AP
Dustin Hoffman Dustin Hoffman v roku 1976 - so svojím filmovým synom z drámy Kramerová verzus Kramer.

Štyrikrát sa nedostal na preslávenú školu Actors Studio, až piaty pokus vyšiel. Začal sa presadzovať na Broadwayi, kde si ho všimol režisér Mike Nichols a ponúkol mu úlohu v Absolventovi.

Spôsob, akým hral neskúseného študenta Benjamina, ktorého zaúča staršia susedka, dojíma aj dnes. Film mal premiéru v roku 1967 a jeho zdanlivo rozpačitý, no zásadový Benjamin dokonale vyjadril pocity mladej generácie, ktorá vzdorovala konformizmu svojich rodičov.

Rub americkej spoločnosti mapovala tiež dráma Polnočný kovboj (1969). Hoffman v nej hral outsidera, ktorý provinčného gigola sprevádza prízračným veľkomestským panoptikom. Vo westerne Malý veľký muž (1970) Hoffman zostarol zo 17-ročného mladíka na 121-ročného starca.

Dustin Hoffman a jeho manželka Lisa Hoffman na... Foto: SITA/AP, Grant Pollard
Dustin Hoffman Dustin Hoffman a jeho manželka Lisa Hoffman na zábere z roku 2014.

Pseudodokument Lenny (1974) oživil postavu zabávača Lennyho Brucea, ktorý provokoval publikum obscénnosťami a zomrel na predávkovanie drogami. Hoffman počas polročných príprav na jeho stvárnenie počúval nahrávky, študoval záznamy jeho vystúpení a stretol sa s desiatkami ľudí, ktorí Brucea poznali.

Prvého Oscara mu udelili za hlavnú úlohu v dráme Kramerová versus Kramer (1979). Reklamný výtvarník Ted Kramer, ktorého zdenazdajky opustí manželka, patrí do kategórie obyčajných „chlapíkov zo susedstva“. Hoffman majstrovsky stvárnil jeho zaslepenosť, ale aj narastajúcu zodpovednosť za syna a psychické vypätie.

Druhým Oscarom bol ocenený jeho hendikepovaný Raymond, ktorý sa zbližuje so svojím pragmatickým bratom v snímke Rain Man (1988). "Počas štúdia som sa stretol so 40 ľuďmi chorými na autizmus. Niektorí z nich majú neobyčajné schopnosti. Jeden vedel počítať rýchlejšie ako počítač. Postavu, ktorú hrám, som odvodil od skutočných ľudí. Zložil som ju z niekoľkých osudov, "povedal k jeho postave.

Ďalšie nominácie na Oscara dostal za filmy Polnočný kovboj, Lenny, Tootsie a Vrtieť psom.

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Dustin Hoffman #osemdesiatka

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...