Slávna Diana je mŕtva už 20 rokov, tieto zábery a video ste ešte nevideli!

Presne o pár dní uplynie rovných dvadsať rokov od momentu, čo tragicky zahynula pri automobilovej nehode v Paríži princezná Diana. Aj preto je rok 2017 spojený s mnohými udalosťami, ktoré sa jej týkajú.

27.08.2017 09:15
20. júl 1997: Lady Diana Foto: ,
20. júl 1997: Lady Diana na móle pri luxusnej vile Mohameda Al Fayeda v Saint Tropez.
debata (20)

Na počesť matky princov Williama a Harryho, ktorá sa stala ikonou a svetovým idolom, otvorili pred pár mesiacmi výstavu jej odevov. Dianu si pripomínajú rozličné dokumenty, alebo pamätníky. Najnovšie do zoznamu pribudol zreštaurovaný záznam svadby s princom Charlesom, o ktorý sa postarala agentúra AP a ktorý si možno pozrieť na kanáli Youtube.

29. august 1985: Princezná Diana na stretnutí s...
9. júl 1986: Princ Charles s manželkou Dianou a...
+109. august 1987: Princezná Diana s oboma synmi...

Dvadsaťpäťminútový záznam z 29. júla 1981 pochádza z archívu britského filmového týždenníka Movietone, ktorý AP zakúpila v minulom roku. Britská firma Movietone bola jediná, ktorá v roku 1981 natáčala ostro sledovanú svadbu na kvalitný 35-milimetrový film. Preto bolo možné digitalizovať záznam vo vysokom rozlíšení, povedal AP.

„Zreštaurovaný film v rozlíšení 4K je skrátka úchvatný a je na míle ďaleko od verzií z 80. rokov, ktoré poznáme,“ uviedol Alwyn Lindsey, zástupca agentúry.

Svadbu Diany Spencerovej a následníka britského trónu Charlesa v londýnskej katedrále svätého Pavla v roku 1981 sledovalo pri televíznych obrazovkách 750 miliónov ľudí. Rozprávkový obrad mal zdôrazniť význam monarchie v neľahkých časoch, kedy Britániu sužovala ekonomická recesia, vysoká nezamestnanosť a občianske nepokoje.

Manželstvo Diany a Charlesa sa rozpadlo. V roku 1992 sa pár rozišiel, rozviedol sa v roku 1996. Diana sa začala stretávať s podnikateľom Dodim al Fayedom, ktorý napokon spoločne s ňou zahynul pri spomenutej nehode.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #fotografie #svadba #úmrtie #princezná Diana #spomienka #záznam #počesť

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...