Smutné výročie Dianinej smrti. Charles ju z jej trónu dodnes nezosadil

31. augusta uplynulo presne 20 rokov od smrti britskej princeznej Diany pri automobilovej nehode v jednom z parížskych tunelov.

31.08.2017 00:00
24. apríl 1991: Princezná Diana Foto: ,
24. apríl 1991: Princezná Diana objíma dieťa, ktorému bolo diagnositkované HIV, v brazílskom Sao Paule.
debata

Jej dedičstvo je stále živé a jej vplyv je zjavný. Smutné výročie sa prejavilo nielen záplavou špeciálnych vydaní denníkov a časopisov v novinových stánkoch a odvysielaných nových dokumentov v televízii či v rádiu, ale tiež debatou, aká bola Diana naozaj a ako jej smrť zmenila monarchiu i celú krajinu.

Spomienka na princeznú Dianu pred...
Spomienka na princeznú Dianu pred...
+2Spomienka na princeznú Dianu pred...

20 rokov po smrti zostáva Diana podľa prieskumov verejnej mienky u Britov obľúbenejšou než jej niekdajší manžel, princ Charles, s ktorým sa po nevydarenom manželstve bez lásky rozviedla v roku 1996. Súčasná mladá generácia síce chápe fascináciu princeznou, sama už ju ale necíti.

„Diana je na ľudovom piedestáli. Postretol ju rovnako tragický osud ako monackú kňažnú Grace Kellyovú alebo belgickú kráľovnú Astrid. Je univerzálnou hviezdou, obetovanou princeznou, hrdinkou proti svojej vôli v rozprávke, ktorá sa zle skončila,“ povedal agentúre AFP špecialista na členov kráľovskej rodiny, Stéphane Bern.

Viac ako výzor niekdajšej módnej ikony si ľudia podľa komentátorov dnes vybavia nečakanú Dianinu premenu z nevinného mladého dievčaťa, snívajúcom o šarmantnom princovi, na nezávislú ženu. Po Dianinej smrti vo francúzskej metropole po boku jej priateľa, Dodiho Al-Fayeda, hrozilo kráľovskej rodine, že stratí dôveru Britov aj kvôli chladnej a neskorej reakcii na Dianino úmrtie. Dnes je monarchia zrejme najpopulárnejšia inštitúciia verejného života. Toto pozoruhodné znovuzrodenie je zrejme najvýznamnejším Dianiným dedičstvom, zhodujú sa pozorovatelia. Jej synovia, dnes tridsaťpäťročný William a o tri roky mladší Harry, totiž zdedili Dianinu empatiu, ľudskosť a otvorenosť.

29. august 1985: Princezná Diana na stretnutí s...
9. júl 1986: Princ Charles s manželkou Dianou a...
+109. august 1987: Princezná Diana s oboma synmi...

Nedávna anketa inštitútu ICM ukázala, že väčšina Britov (51 percent) by radšej videla na kráľovskom tróne princa Williama ako jeho otca a následníka Charlesa. Podľa ankety agentúry YouGov si len tretina Britov (36 percent) myslí, že bývalý Dianin manžel je pre monarchiu užitočný. Jeho milenka z čias sobáša s Dianou a teraz manželka, Camilla Parker-Bowles, je na tom v prieskumoch ešte horšie. Len 14 percent Britov sa domnieva, že by sa mala stať kráľovnou, ak Charles jedného dňa vystrieda súčasnú panovníčku Alžbetu II.

Kým sa Diana Spencer a princ Charles, podľa princezniných slov, stretli pred svadbou v roku 1981 len 13-krát, ďalšia generácia kráľovskej rodiny už nie je obmedzovaná vo výbere partnera: princ William si tak mohol dopriať celých osem rokov, než si zobral za manželku neurodzenú Catherine Middletonovú. Tá si už zrejme nerobila ilúzie a bola si vedomá toho, že súčasťou jej novej úlohy budú mnohokrát ubíjajúce oficiálne povinnosti a život celebrity pod drobnohľadom. Partnerom princa Harryho je herečka Meghan Markle.

Výročie úmrtia Diany, ktorá zomrela ko 36-ročná, si Briti pripomínajú napríklad výstavou jej osobných vecí v Buckinghamskom paláci alebo niekoľkými humanitárnymi akciami pre deti. Jej synovia objednali sochu, ktorá bude umiestnená pri Kensingtonskom paláci. V mieste Dianinho niekdajšieho bydliska na západe Londýna už bola na jej pamiatku zriadená takzvaná Biela záhrada, ktorá býva pre verejnosť otvorená v jarných a letných mesiacoch.

Ku zlatej južnej bráne Kensingtonského paláca, ktorá sa stala pred 20 rokmi improvizovaným Dianiným pamätníkom, ľudia už niekoľko dní prinášajú kvety a odkazy. Podľa britskej tlače sa toto miesto tento rok stane hlavným cieľom tých, ktorí si chcú Dianu pripomenúť.

Diana je pochovaná v rodinnom sídle v Althorpe v strednom Anglicku. Jej pozostatky ležia na malom ostrove uprostred jazera. Pamätník princeznej nedávno nechala rodina obnoviť. Pre verejnosť sa miesto uzatvorilo v stredu a otvorené bude opäť od 3. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Diana

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...