Pokrokový aj pokrytecký: Hugh Hefner bol ako Amerika

Jeho mama mu na rozbeh podnikania požičala tisíc dolárov. "Nie preto, že dôverovala tomuto riskantnému podniku. Ale preto, že verila vo svojho syna,“ citoval denník Guardian Hugha Hefnera, zakladateľa magazínu Playboy.

30.09.2017 00:00
debata
Hugh Hefner na zábere z roku 2008: Po jeho boku... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Hugh Hefner Hugh Hefner na zábere z roku 2008: Po jeho boku stoja vtedajšie partnerky a bývalé playmate - zľava: Holly Madison, Bridget Marquardt a Kendra Wilkinson.

Prvé číslo najslávnejšieho pánskeho magazínu sveta vyšlo v decembri 1953 na titulnej strane s Marilyn Monroe. Hefner v hodvábnom pyžame obklopený Playboy zajačikmi znásobil svoj majetok na 50 miliónov. Včera však vo veku 91 rokov slávny americký vydavateľ zomrel. Bol to priekopník sexuálnej revolúcie búrajúci spoločenské predsudky? Alebo len úspešný podnikateľ a trochu slizký starý muž? Hefner bol asi zo všetkého trochu.

V Playboyi má výsadu playmate mesiaca a fotografie nahých žien. (Veď prečo by sa tento časopis za komunistického Československa pašoval cez hranice). Ale magazín vo svojej histórii uverejňoval texty najslávnejších amerických spisovateľov ako Jacka Kerouaca či Johna Updika. Sexuálna revolúcia viedla spolu s reprodukčnými právami k zmenám spoločenského postavenia žien. Zároveň je však jasné, že infantilný koncept Playboy modeliek so zajačími ušami vo vyzývavých korzetoch robí z týchto dievčat iba sexuálne objekty.

Zakladateľ magazínu Playboy Hugh Hefner na... Foto: SITA/AP, Ed Kitch
Hugh Hefner Zakladateľ magazínu Playboy Hugh Hefner na zábere z roku 1961 s Bonnie J. Halpinovou v Chicagu.

Vydavateľ Playboya sa narodil 9. apríla 1926 v Chicagu. Posledná manželka (tretia v poradí) Crystal Harrisová bola o 60 rokov mladšia od Hefnera, ktorý sa rád chválil svojím hedonistickým životným štýlom. Hovoril o tisíc ženách, s ktorými vraj mal sex, a jeho vila Playboy Mansion v Kalifornii bola vždy plná zajačikov. Podľa Holly Madisonovej, ktorá o svojich zážitkoch s Hefnerom napísala knihu Pád do zajačej nory, bola však atmosféra v sídle zakladateľa Playboya napriek sexu depresívna.

"Hovorím o sebe, že som znovuzrodená feministka. Ľudia na mňa budú útočiť, ako sa tak môžem nazývať, keď som žila s Hughom Hefnerom. Lenže môžete hrať hlúpu, ako dlho budete chcieť. No nebude to navždy a nenaplní vás to,“ povedala Madison pre spravodajskú stránku BuzzFeedNews. Hefner sa videl v inom svetle. A do istej miery právom.

"V 50. a 60. rokoch minulého storočia, keď v USA stále boli štáty, ktoré zakazovali antikoncepciu, začal som financovať prípady, keď tieto zákony napadli na súdoch. Rovnako som pomáhal pri procesoch na súdoch nižšej inštancie, ktoré postupne viedli k verdiktu Roe verzus Wade (rozhodnutie Najvyššieho súdu v tomto prípade znamenalo v roku 1973 legalizáciu interrupcií v Amerike, pozn. red.). Bol som feminista ešte predtým, ako existoval feminizmus,“ citoval Hefnera magazín Esquire.

O pohnútkach zakladateľa Playboya sa dá úspešne sporiť. Ale Hefnerov magazín mal vplyv na Ameriku. Niekedy síce možno na prvý pohľad neviditeľný, ale o to neuveriteľnejší. Podľa štúdie, ktorá skúmala playmate roka v období 1960 až 2000, sa ukázalo, že v ťažších ekonomických časoch sa na stránkach magazínu ukazovali staršie, ťažšie a vyššie ženy. Podľa autorov výber naznačuje, aký vplyv mal výkon hospodárstva na výber modeliek do Playboya.

"Hugh Hefner vyniesol z tieňa na svetlo prirodzené ľudské túžby. Mal na tom zásadný podiel. Amerika stále bojuje s hanbou, čo sa týka sexu, ale na druhej starne glorifikuje násilie. Do budúcnosti dúfam vo viac sexu a menej násilia,“ uviedol pre Pravdu psychológ a sociológ Eric Anderson z univerzity v anglickom Winchestri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #úmrtie #zivot #Playboy #Hugh Hefner #časopis #pokrytectvo

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....