Krásna mama z komédie Jak vytrhnout velrybě stoličku v spoločnosti

Ťažko uveriť, že od vzniku slávnej komédie Jak vytrhnout velrybě stoličku uplynulo už 40 rokov. Takto sa zmenila Jana Preissová, ktorá pred kamerami stvárnila krásnu baletku a mamu malého nezbedníka Vaška.

07.10.2017 00:00
Jana  Preissová Foto:
Jana Preissová v roku 1978 v komédii Jak dostat tatínka do polepšovny.
debata (4)

Kto by si nepamätal na skvelú komédiu Jak vytrhnout velrybě stoličku? Príbeh malého Vaška, ktorý úporne túži po oteckovi, rozosmieva dodnes divákov pred obrazovkami. A pritom film, pod ktorý sa podpísala režisérka Marie Poledňáková, vznikol v roku 1977. To znamená pred štyridsiatmi rokmi!

Nezabudnuteľnú rolu si v ňom okrem detského herca Tomáša Holého, ktorý zahynul pri autonehode ako 21-ročný, zahrala aj herečka Jana Preissová. Úloha mamy malého nezbedníka jej sadla ako uliata. O rok nato si ju zopakovala v pokračovaní komédie s názvom Jak dostat tatínka do polepšovny.

Jana  Preissová v roku 1978 v komédii Jak... Foto: Česká televize/CSFD
Jana Preissová Jana Preissová v roku 1978 v komédii Jak dostat tatínka do polepšovny.

Aj spomínané dve komédie spravili z krásnej blondínky televíznu hviezdu. Na obrazovke stvárňovala najskôr úlohy princezien, na ktoré bola ako stvorená, neskôr prišli práve roly mamičiek. V dobe nakrúcania spomínaných slávnych komédií mala herečka 29 rokov.

Jana Preissová sa postupne z televíznych obrazoviek vytratila, naposledy sa objavila v televíznom filme s názvom Krásný čas v roku 2006. A podobne je to aj s jej objavovaním sa v spoločnosti – ukazuje sa zriedka. 69-ročná herečka urobila výnimku a prišla spolu s manželom, hercom Viktorom Preissom, na krst obnoveného vydania knihy s názvom „Vaše Dana Medřická“ v Prahe.

Jana  Preissová (69) s manželom Viktorom... Foto: Profimedia
Jana Preissová Jana Preissová (69) s manželom Viktorom Preissom na krste knihy "Vaše Dana Medřická".

A hoci 40 rokov sa na tvári Preissovej viditeľne podpísalo, čo je celkom prirodzené, sympatickú mamičku malého Vaška v nej môžeme vidieť stále. Aj napriek vráskam.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Preissová #Jak vytrhnout velrybě stoličku

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...