Hrozivé čísla pribúdajú: Spacey v divadle obťažoval najmenej 20 mužov

Americký herec Kevin Spacey počas svojho pôsobenia v londýnskom divadle Old Vic obťažoval údajne minimálne dvadsať mužov. Oznámilo to ešte v stredu vedenie divadla na základe výsledkov vyšetrovania.

18.11.2017 00:00
Kevin Spacey Foto: ,
Herec Kevin Spacey na archívnom zábere.
debata

To sa spustilo po tom, čo sa objavilo prvé mediálne správy o nevhodnom správaní hollywoodskej hviezdy v čase, keď bol držiteľ Oscara v rokoch 2004 až 2015 umeleckým riaditeľom Old Vic.

Interné vyšetrovanie ukázalo, že dotyční muži sa s problémami nezdôverili nikomu v oficiálnom styku kvôli Spaceyho sláve. Týkalo sa to najmä mladých spolupracovníkov a mladých hercov. Podľa záveru vyšetrovania bolo navyše problémom, že divadlo zjavne nedokázalo vytvoriť atmosféru dôvery. Väčšina prípadov sa pritom odohrala priamo v divadle.

Jeden z právnych zástupcov divadla novinárom povedal, že štrnástim z dvadsiatich postihnutých mužov odporučili, aby sa obrátili na políciu. Traja z nich to aj urobili. Na výzvu, aby sa Spacey zúčastnil na vyšetrovaní, herec nereagoval.

Ako prvý 58-ročného Spaceyho obvinil zo sexuálneho obťažovania o dvanásť rokov mladší americký herec Anthony Rapp, ktorého sa vraj pokúsil zviesť pred troma desaťročiami. Začiatkom novembra sa pridal mexický herec Roberto Cavazos, podľa ktorého si hollywoodska hviezda volala mladých hercov, „aby s nimi predebatovala ich kariéru“. „Stačilo, ak mal muž pod tridsať a pán Spacey nás pokojne osahával,“ uviedol Cavazos. Podobné zážitky hlásili aj muži v Spojených štátoch amerických.

Tieto obvinenia mali pri inak uznávaného herca tvrdý dopad. Medzinárodná akadémia televízneho umenia a vied sa rozhodla neudeliť mu zvláštne ocenenie zakladateľov medzinárodných cien Emmy. Spoločnosť Netflix, ktorá produkuje seriál Dom z kariet, pozastavila nakrúcanie najnovšej, v poradí už šiestej série tohto seriálu. Americký režisér Ridley Scott oznámil, že vystrihá zo svojho nedokončeného filmu Všetky prachy sveta všetky scény, v ktorých Spacey účinkoval. Momentálne ich už nanovo nakrúca s hercom Christopherom Plummerom.

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #divadlo #Kevin Spacey #Old Vic #sexuálne obťažovanie

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...