Nevhodné správanie dostihlo aj prezidenta filmovej akadémie

Austrálsky herec Geoffrey Rush odstúpil z funkcie prezidenta Austrálskej akadémie filmových a televíznych umení (AACTA).

04.12.2017 00:00
Geoffrey Rush Foto: ,
Geoffrey Rush na archívnej snímke.
debata

Stalo sa tak po tom, ako ho tento týždeň obvinili z „nevhodného správania sa“. „Isté nedávne mediálne správy vyjadrili neobhájiteľné obvinenia vzťahujúce sa na moje postavenie v komunite zábavného priemyslu. Je nerozumné, že by moji profesionálni kolegovia mali byť nejako spojení s takýmito obvineniami. Za týchto okolností som sa s okamžitou platnosťou rozhodol odstúpiť z mojej veľvyslaneckej úlohy prezidenta AACTA, až kým sa tieto otázky nevyriešia,“ uviedol 66-ročný herec vo vyhlásení. „Toto rozhodnutie som nebral na ľahkú váhu. Avšak v súčasnej atmosfére narážok a neospravedlni­teľných správ verím, že toto rozhodnutie bude najlepšie pre všetkých zainteresovaných,“ dodal. Rodák z mesta Toowoomba bol prezidentom AACTA od roku 2011

Divadelná spoločnosť mesta Sydney koncom novembra oznámila, že dostala sťažnosť o nevhodnom správaní sa herca voči istej nemenovanej osobe. Toho sa údajne dopustil počas austrálskej produkcie divadelnej inscenácie Kráľ Lear od Williama Shakespearea, ktorá sa skončila v januári 2016. Rush obvinenia poprel.

Akadémia vydala v súvislosti s Rushovým odstúpením stanovisko, v ktorom uviedla, že uznáva jeho rozhodnutie. „Boli sme znepokojení situáciou a podporujeme spôsob konania, ktoré rešpektuje Geoffreyho právo na prezumpciu neviny a zároveň za týchto okolností uznáva dobré riadenie spoločnosti,“ uviedla AACTA.

Geoffrey Roy Rush je jednou z mála osobností, ktoré sa môžu pochváliť takzvanou trojitou korunou herectva, keď získal Oscara, cenu Tony aj Primetime Emmy. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 1997 vďaka hlavnej úlohe v dráme Žiara (1996). Ďalšie tri nominácie mu vyniesli snímky Zamilovaný Shakespeare (1998), Quills – Perom markíza de Sade (2000) a Kráľova reč (2010). Svoju jedinú Primetime Emmy získal vďaka titulnej úlohe v televíznom filme Život a smrť Petra Sellersa (2004). Na konte má tiež tri britské filmové ceny BAFTA, dva Zlaté glóbusy a štyri Screen Actors Guild Awards. Hral aj v Kráľovnej Alžbete (1998), sérii Piráti Karibiku (2003, 2006, 2007, 2011, 2017) či snímkach Mníchov (2005), Najvyššia ponuka (2013) alebo Zlodejka kníh (2013).

debata chyba
Viac na túto tému: #odstúpenie #Geoffrey Rush

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...