Brigitte Bardot rozčúlene odkazuje Francúzsku: Mám toho dosť

Brigitte Bardot uvedie v januári novú a zrejme jej poslednú knihu. Má názov "Slzy boja" (Larmes de combat) a pôjde o zhodnotenie boja za práva zvierat vo Francúzsku, ktorému Bardot zasvätila posledné desaťročia svojho života.

28.12.2017 00:00
Brigitte Bardot Foto: ,
Herečka Brigitte Bardot na archívnej snímke.
debata (5)

Bývalá hviezda strieborného plátna to oznámila francúzskym médiám v utorok, zároveň v otvorenom liste vyzvala francúzsku vládu na prijatie opatrení zabezpečujúcich lepšie zaobchádzanie so zvieratami.

„V mojom otvorenom liste upozorňujem na všetko, čo robia európske krajiny pre zvieratá. Všetky robia niečo, až na Francúzsko, moju krajinu. Som známa po celom svete ako ochrankyňa zvierat. Je škandalózne, že moja krajina nerobí nič,“ vysvetlila denníku Le Parisien 83-ročná hviezda filmov 50. a 60. rokov.

Odkaz francúzskej vláde parížsky denník uverejnil v stredu. Nadácia Brigitte Bardotovej v ňom vymenovala štáty Európy, ktoré zakázali poľovačky, chov zvierat na kožušinu, predvádzanie divokých zvierat v cirkusoch či zabíjanie zvierat bez omráčenia. „A Francúzsko?“ pýta sa na záver listu Bardotová.

Médiám sa bývalá herečka sťažovala aj na súčasnú vládnu politiku v otázke ochrany zvierat. „Situácia zvierat je piatym kolesom na prezidentskom voze! Mám toho dosť! Napísala som Macronovi dva otvorené listy. Žiadnu odpoveď som nedostala,“ povedala agentúre AFP. Prezident Emmanuel Macron podľa nej nemá so zvieratami žiadny súcit, keď vraj pri zámku Chambord „blahoželá poľovníkom nad ich ešte teplou korisťou“.

Svoje „hlboké znechutenie“ zaznamenala Bardotová aj v novej knihe, akomsi „knižnom závete“, ktorá vstúpi do predaja 25. januára. "Bude to zhodnotenie môjho života. (…) Ďalšiu knihu už nikdy nenapíšem. Bude to vyčerpávajúca úvaha o mojom pohľade na veci, na spoločnosť, na spôsob, akým je spravovaná a na spôsob, akým sa v mojej krajine zaobchádza so zvieratami, "uviedla.

Doteraz posledná kniha jej vyšla v roku 2003. V utorok tiež nadácia Bardotovej spustila boj proti noseniu kožušín „Mám 83 rokov, už mi nezostáva veľa času. Než sa pripojím k Johnnymu (nedávno zosnulému spevákovi Hallydayovi), chcelo by to aspoň jedno zadosťučinenie,“ konštatovala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #Brigitte Bardot

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...