Slováci sú skrytí rasisti, neviem, či tu vychovám dieťa, hovorí Rytmus

Slovenský rapper Rytmus vníma Slovákov ako skrytých rasistov.

09.01.2018 00:47
Rytmus Foto: ,
Raper Rytmus na archívnom zábere.
debata (309)

„Verejne na kameru by sme to nevedeli priznať, nikto by otvorene o sebe nepovedal ‚ja som rasista‘… Frustrácia vzniká skôr v anonymných diskusiách, ale tam nemáme šancu vedieť, kto to naozaj píše,“ povedal v rozhovore.

Známeho rapera navyše trápi aj celkový mediálny obraz o Rómoch na Slovensku. „Keď som si od pádu komunizmu čítal články o Rómoch, tak väčšina z nich navádza ľudí, aby ich hádzali do jedného mecha. Väčšina článkov ich škatuľkuje, spochybňuje a ukazuje v nie celkom peknom svetle. Keby to aspoň vyvážili, že sú takí aj takí Romáci, možno by to ľudia brali inak,“ zamyslel sa Rytmus.

„No u nás je to asi normálne – veľakrát som dokonca počul, že dieťa vychovávali štýlom ‚Keď nebudeš poslúchať, tak ťa dám Cigánom!‘ Tí ľudia to možno ani nemyslia zle, ale je to taký hlúpy stereotyp, ale čo z toho decka môže potom vyrásť, keď mu hovoria, že Cigáni sú niečo zlé… Táto výchova a tento pohľad na Romákov ide z generácie na generáciu a myslím, že je to tu, žiaľ, ešte nadlho,“ podotkol raper, ktorý podľa vlastných slov aj preto zvažuje, či chce raz svoje dieťa vychovávať na Slovensku.

„Aký je to asi pocit, keby som mal raz mať dieťa a už teraz viem, že bude odsúdené za to, za čo ani nemôže, kvôli ľuďom, ktorí šíria takéto posolstvá. Ako mu vysvetlíte, že ‚Vieš čo, narodil si sa do takej krajiny, kde sú takí ľudia, čo takto rozmýšľajú… Žiješ síce normálny život, ale budeš odsúdený.‘ To je choré, z cesty, ale je to tak a treba si to uvedomiť a žiť svoj život tak, aby sme sa dištancovali od takýchto názorov a predsudkov. Aj okolo mňa to je, ale ja si to nevšímam. Urobil som si svoj krásny život, svojich priateľov a hotovo. Kiežby to dokázalo aj to dieťa,“ uzavrel.

309 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Rytmus #rómska komunita

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...