Bolesť je mojou spoločníčkou, priznala vdova po Petrovi Mukovi

Presne pred rokom zomrel český spevák Peter Muk. Telo niekoľkonásobného strieborného a bronzového českého Slávika, ktorý sa niekoľkokrát liečil z depresií, našli v pražskom byte.

24.05.2011 15:00
Petr Muk Foto:
Spevák Petr Muk umrel 24. mája 2010.
debata

Smrť hudobníka označila polícia za nešťastnú náhodu, ale špekulovalo sa aj o predávkovaní liekmi. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo mu vyšiel nový album s názvom V bludišti dnů. Spomienky na 45-ročného speváka opísala Eva Muková pre webovú stránku iDNES.cz

„Čas beží, rýchlo, je to neuveriteľné, ale je to rok. Smutný rok. Bolesť bola a je mojou každodennou spoločníčkou. Áno, viem, že "tam“ je a jeho energia putuje a posúva sa ďalej, ale mne chýba. Chýba mi ako človek, môj manžel, moja láska a otec našej Noemi. Chýba mi denne, niekoľkokrát. Spomínam si na všetko, čo sme spolu stihli prežiť. Pri niektorých spomienkach sa mi natiahnu kútiky úst a pousmejem sa nad maličkosťami, ktoré sme takmer denne riešili," napísala pre webovú stránku mama päťročnej Noemi.

„Teraz si viac vážim každý deň. Viac si vážim pohladenie od malej, viac si vážim chvíle a rozhovory s rodinou, stretnutia s kamarátmi. Vážim si to, že žijem. Ale cítim, že mi vytrhli kus z môjho vnútra a stále to bolí. Je to taká obrovská rana, že sa asi nikdy nezahojí. Budem ju mať stále, nech je od toho rok, dva, tridsať. Musím sa s tým naučiť žiť. Ďakujem Peťovi a jeho obrovskej láske. Ďakujem jeho a mojej rodine, najbližším spolubojovníkom, jeho kamarátom, kolegom, fanúšikom, že je stále v ich srdciach, a tak je bližšie pri mne a so mnou,“ ukončila spoveď vdova Eva Muková.

Petr Muk sa narodil 4. februára 1965 v Českom Krumlove a vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Českých Budějoviciach. Už od 15 rokov pôsobil v rôznych punkových a undergroundových kapelách a v rokoch 1985 až 1993 bol lídrom skupiny Oceán, s ktorou vydal tri štúdiové albumy. V rokoch 1992 až 1996 potom pôsobil v skupine Shalom, ktorá vydala dva štúdiové albumy, jednu koncertnú nahrávku a dve kompilácie. Svoj prvý sólový album s jednoduchým názvom Petr Muk vydal v roku 1997. Po ňom nasledovali nahrávky Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Oh L'Amour (2004), Osud ve dlaních (2005), výberovka Slunce / To nejlepší (2007), Muzikál a film (2009) a V bludišti dnů, ktorá vyšla 21. mája 2010.

Minialbum Oh L'Amour obsahoval české verzie skladieb skupiny Erasure, ktorej Muk spoločne s kapelou Oceán robil predskokana na turné po Veľkej Británii. Účinkoval taktiež v muzikáloch ako napríklad Rusalka, Johanka z Arku alebo Galileo. V rokoch 2002 a 2003 sa stal strieborných českým Slávikom, o rok neskôr bronzovým.

Okrem toho niekoľkokrát obsadil druhé miesto v prestížnej ankete TýTý a taktiež sa opakovane umiestnil v prvej trojke hlasovania členov Akadémie populárnej hudby. Na odovzdávaní cien českej Akadémie populárnej hudby Anděl uviedli zosnulého speváka do Siene slávy. Cenu v jeho mene prevzal otec Ladislav Muk a manažér Richard Dušák.

debata chyba

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...