Sharon Stone o obťažovaní: Zažila som veľa, ale mám dve nohy, odišla som!

Hovoriť dnes v Hollywoode zhovievavo o sexuálnom obťažovaní nie je veľmi populárne. Ale herečka Sharon Stone sa nebojí! V otvorenom rozhovore tvrdí, že nie všetkých mužov obvinených zo sexuálneho obťažovania by mala spoločnosť trestať rovnako.

30.01.2018 00:00
debata (6)
Herečka Sharon Stone so synom Roanom. Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Herečka Sharon Stone v kreácii Vitor Zerbinato. Prišla aj so synom Roanom. Herečka Sharon Stone so synom Roanom.

„Vždy existujú priestupky aj zločiny. Ak niekto urobil priestupok, nemalo by sa s ním jednať ako keby stál za zločinom. Nemôžete niekoho súdiť ako za vraždu, ak dostal len pokutu za parkovanie,“ uviedla Stone pre britský Mail on Sunday.

Na margo producenta Harveyho Weinsteina, ktorého škandál so sexuálnym obťažovaním odštartoval vlnu obvinení známych mužov z tohto prečinu zástupmi žien, sa však vyjadrila herečka rezolútne. „Dúfam, že pôjde do basy. Je to hrubý a drzý, násilný chlap. Myslí si, že je veľký martýr, ale je to nula,“ komentovala niekdajšia hviezda filmu Základný inštinkt. Kým niektorým mužom stačí povedať, že sa správajú strašne a oni prestanú, sú aj takí, ktorí sa správajú práve ako Weinstein a zneužívajú svoju moc na zastrašovanie a presadzovanie sexuálnej sily. Takí by mali podľa Stoneovej skončiť vo väzení.

Počas svojej bohatej kariéry zažila vraj sama množstvo chlípnych mužov a ich útokov či snahy o to dostať ju do postele. Detaily rozoberať nechcela. Vždy si však údajne dokázala s nimi poradiť. Na margo žien, ktoré obťažovali, hovorí jasne. „Máme dve nohy. Môžete odísť z miestnosti. Môžete povedať prestaň. Máte možnosť nezúčastniť sa na tom,“ pokračovala Stone.

Podľa nej sa obťažovanie nezačína vtedy, keď sa dostanete do Hollywoodu. „Začína sa ešte v detstve. Neľutujte mňa. Ľutujte celé generácie žien, ktoré tu boli pred nami a nikto sa za ne nepostavil. Ženy ako moja stará mama, ktorú mlátil manžel takmer denne. Za nimi stojím,“ uviedla Stone, ktorá tiež priznala, že najponižujúcejší moment, aký v Hollywoode zažila, sa netýkal konkrétneho muža, ale celého zástupu jej kolegov.

Stalo sa to v roku 1992, keď jej meno zaznelo medzi nominovanými na cenu Zlatý glóbus. Bolo to za výkon vo filme Základný inštinkt. V sále sa vraj rozoznel smiech a posmešné poznámky. „Chcela som plakať, ale musela som držať hlavu hore. Bola som v tom filme sku…ne dobrá! Je to film, ktorý obstál v behu času. Ale práve pre tých ľudí, ktorí sa na mne smiali, je zjavné, prečo je hnutie Time's Up také dôležité. Vysporiadať sa s dôvodmi, prečo sú ženy zastrašované a zosmiešňované. Bolo ľahšie smiať sa mi než uznať, že by som mohla byť dobrá herečka. Pre mňa to bolo hrubšie správanie než tie každodenné sračky, ktoré som dovtedy zažívala,“ uzavrela Sharon Stone.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #Sharon Stone #rozhovor #obťažovanie #Harvey Weinstein

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...