Pocta pre Penelope Cruzovú! Od Francúzov sa dočká čestného Cézara

Čestného Césara, najvyššie francúzske filmové ocenenie, ktoré udeľuje tamojšia filmová akadémia, si 2. marca prevezme v Paríži španielska oscarová herečka Penélope Cruz.

01.02.2018 09:38
debata
Herečka Penelope Cruz na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Penelope Cruz Herečka Penelope Cruz na archívnom zábere.

V zdôvodnení udelenia ocenenia v pondelok spomínaná akadémia zdôraznila, že 43-ročná herečka je múzou veľkých filmárov a má schopnosť žiariť tak vo veľkých medzinárodných produkciách, ako aj v nízkorozpočtových dielach.

Rodáčka z Madridu, dcéra automechanika a kaderníčky, sa síce deväť rokov venovala baletu, avšak napokon sa stala vynikajúcou herečkou. Na striebornom plátne debutovala v roku 1991 – a už jej tretí film Belle Epoque (1992) sa dočkal oscarového ocenenia. Od druhej polovice 90. rokov spolupracovala so španielskym oscarovým režisérom Pedrom Almodóvarom, ktorého diela jej definitívne pomohli v prieniku na medzinárodnú scénu.

Medzičasom má herečka na konte množstvo ocenení vrátane španielskeho Oscara, ocenenia Goya za najlepší ženský herecký výkon vo filme Dievča tvojich snov (1998), zahrala si po boku zámorských hviezd ako napríklad Tom Cruise, Johnny Depp, Matt Damon, Billy Bob Thornton či Matthew McConaughey a nakrútila ďalšie úspešné snímky.

Ako prvá španielska herečka sa dočkala i Oscara za výkon v snímke Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona (2009). V roku 2011 sa dokonca ako prvá španielska herečka tešila i z hviezdičky na hollywoodskom Chodníku slávy.

Penélope Cruz je manželkou nemenej úspešného herca-krajana Javiera Bardema a matkou medzičasom dvoch ich detí, synčeka i dcérky.

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #ocenenie #Penelope Cruz #herečka #Cézar

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....