Zomrel Givenchy, jeho módu preslávila Audrey Hepburn aj malé čierne

Približne pol storočia spoluurčoval svetové módne trendy. Symbolizoval triezvosť, eleganciu a luxus. Hubert de Givenchy vzbudil senzáciu oddeliteľnými, a teda kombinovateľnými prvkami oblečenia. A prvé, čo sa s jeho menom zrejme spojí, sú malé čierne šaty Audrey Hepburnovej v slávnom filme Raňajky u Tiffanyho (1961).

12.03.2018 16:19
Francúzsky dizajnér Hubert de Givenchy Foto: ,
Francúzsky dizajnér Hubert de Givenchy na zábere z roku 1995 po prehliadke kolekcie haute couture jeseň-zima 1995-96.
debata

Francúzsky módny návrhár, nositeľ Radu čestnej légie, v sobotu zomrel. Mal 91 rokov. Šéf LVHM Bernard Arnault vo vyhlásení uviedol, že návrhárovi sa podarilo byť „súčasne inovátorom aj nadčasovým dizajnérom“, čo platí tak pre jeho veľké večerné róby, ako aj pre módu na bežné nosenie. Návrhárovi vzdal poctu tiež módny dom Givenchy. Označil ho za „neopomenuteľnú osobnosť francúzskeho krajčírstva a symbol parížskej elegancie v uplynulom polstoročí“.

Dizajnér Hubert de Givenchy a herečka Audrey...
Francúzsky dizajnér Hubert de Givenchy na...
+3Šaty značky Givenchy z roku 1963, ktoré mala...

Audrey Hepburn bola jeho múzou aj priateľkou. Keď uvidela jeho kolekciu, prišla za ním do Paríža – v pletenom tričku, obtiahnutých nohaviciach a sandáloch. Ich vzťah prerástol do priateľstva, ktoré trvalo 40 rokov. Návrhár tvoril šaty pre jej filmové úlohy a premiéry. Spoločne dali tvár idolu ženskej krásy 60. rokov – perfektným krivkám, úzkym bokom a labutej šiji.

Hubert James Taffin de Givenchy sa narodil 21. februára 1927 vo francúzskom mestečku Beauvais do zámožnej rodiny, ktorá verila, že sa z neho stane úspešný právnik. Odmalička sa bavil kreslením šiat. V desiatich rokoch ho na medzinárodnej výstave v Paríži očaril model Cristobela Balenciagu a malý Hubert mal o svojej budúcnosti jasno. Rodné mesto opustil po oslobodení Francúzska v roku 1945. Študoval na umeleckej škole v Paríži a začal pracovať v módnom priemysle.

zväčšiť Šaty značky Givenchy z roku 1963, ktoré mala... Foto: Reuters, Toby Melville
Šaty značky Givenchy z roku 1963, ktoré mala oblečené herečka Audrey Hepburn vo filme Šaráda. Šaty značky Givenchy z roku 1963, ktoré mala oblečené herečka Audrey Hepburn vo filme Šaráda.

Givenchy kreslil u Jacqua Fatha, Roberta Pigueta, Luciena Lelonga, spolupracoval s Christianom Diorom či Elsou Schiaparelliovou. V roku 1952 si otvoril vlastný salón a predviedol prvú kolekciu haute couture. Ako zrejme najmladší parížsky návrhár – mal 25 rokov – predviedol odvážne kúsky. Z úsporných dôvodov síce použil lacnejšie materiály, ale vynahradil si to zas nápaditým dizajnom. A podarilo sa mu ohromiť aj prísne parížske publikum. Napríklad blúzka Bettina so širokými rukávmi je dodnes pojmom. Za rok predstavil ako prvý významný dizajnér luxusnú kolekciu „na bežné nosenie“. Svet módy obohatil o šaty nazvané Bag (Vrece), Enveloped (Zabalený) a kabát s lievikovým golierom.

Jeho prácou sa inšpirovali aj ďalší návrhári ako Gianni Versace alebo Karl Lagerfeld. Popularitu mu prinieslo tiež obliekanie celebrít. Okrem Hepburnovej to bola najmä Jacqueline Kennedy. Na pohrebe jej manžela, amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, mohol celý svet vidieť pozostalých odetých v Givenchyho modeloch. Do jeho šiat sa zamilovali aj Greta Garbo, Marlene Dietrichová, Elizabeth Taylorová či Grace Kellyová. „Stal som sa slávnym vďaka tým druhým,“ vravieval skromne Givenchy.

zväčšiť Francúzsky dizajnér Hubert de Givenchy na... Foto: SITA/AP
Francúzsky dizajnér Hubert de Givenchy Francúzsky dizajnér Hubert de Givenchy na zábere z roku 1952.

Malú revolúciu návrhár vyvolal šatami rozdelenými na vrchný diel a ľahkú sukňu, dva diely, ktoré sa dali kombinovať. Dovtedy haute couture vládli korzety. Givenchy bol tiež priekopníkom zavádzania nových materiálov do „vysokého krajčírstva“ – napríklad polyakrylnitrilu, látky podobnú vlne, ale nekrčivú a tvarovo stálu. Tiež sa nebál použiť obyčajnú bavlnu, dovtedy len pomocný materiál na skúšky.

Luxusná značka Givenchy sa onedlho rozrástla aj o vône. Prvú s názvom L'Interdit návrhár vytvoril v roku 1957 a preslávila ju opäť Hepburnová. Medzi ďalšie známe vône patrí Amarige, Organza či Hot Couture. Tvárou značky Givenchy sa v posledných rokoch stala herečka Liv Tyler či spevák Justin Timberlake. Do portfólia firmy patrí tiež pánske oblečenie, najrôznejšie módne doplnky a šperky.

V roku 1988 Givenchy svoj podnik z finančných dôvodov predal francúzskej skupine LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, ktorá ponúka tiež značku Dior, šampanské Moët & Chandon, Dom Perignon a Veuve Clicquot, koňak Hennessy, šperky Chaumet či Bulgari alebo hodinky TAG Heuer. V roku 1995 Givenchy odišiel do dôchodku. Na pozícii kreatívneho riaditeľa ho postupne vystriedali slávne mená: John Galliano, Alexander McQueen či Riccardo Tisci. V súčasnosti je to dizajnérka Clare Waight Keller.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #móda #tvorba #haute couture #Audrey Hepburn #Hubert de Givenchy

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...